Makumieltymysten takana perimää ja kasvatusta
Uudet tutkimukset osoittavat, että osa ihmisten makumieltymyksistä johtuu perimästä. Tällaisia ovat esimerkiksi viehtymys makeaan ja happamaan, kertoo elintarviketeknologian professori Hely Tuorila. Hän puhui Kemian vuoden tilaisuudessa Espoossa tänään.
Sen sijaan monen muun maun kohdalla makutottumusta säätelee kasvatus. Lapsi sopeutuu syömään ja juomaan tuotteita, joiden maku ei ole synnynnäisesti miellyttävä. Sopeutumisen perustana on altistuminen ruuan haju- ja makuaineille. Altistuminen alkaa jo kohdussa.
Kaikkein miellyttävimmistä ja epämiellyttävimmistä hajuista näyttää Tuorilan mukaan vallitsevan maailmanlaajuinen yhteisymmärrys.
Lisäksi makea ja suolainen maku ovat myötäsyntyisesti miellyttäviä.
Ihminen voi kuitenkin myös oppia uusia ruokaelämyksiä.
- Makukoulua koskenut seurantatutkimuksemme osoitti, että kouluikäisten lasten kiinnostus erilaisiin ja uusiin ruokiin lisääntyi, kun annettiin mahdollisuus kokeilla, vertailla, tunnustella, haistaa ja maistaa, Tuorila huomauttaa.