Uutiset

Urpilainen: Kriisin leviäminen uhkaa jo Ranskassa

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) myöntää, että kansainvälinen talous on todella vakavassa häiriötilassa. Hän kuitenkin vakuutti torstaina eduskunnassa, että valtiovarainministeriössä tehdään koko ajan skenaariotyötä siitä, mihin maailmassa edetään.

Urpilainen muistutti, että kriisi ei ole enää vain Kreikassa ja Italiassa. Kriisin leviäminen on hänen mukaansa uhkana myös jo Ranskassa.

Eduskunta keskusteli pitkään hallituksen selonteosta valtiontalouden tarkistetuista kehyksistä. Opposition puheenvuoroissa epäiltiin, ettei hallitus ota huomioon maailman taloustilannetta.

Urpilainen muistutti, että valtio ei ole yritys, jota johdetaan kvartaalitaloudella. Hän korosti, että nyt ei pidä poukkoilla eikä tehdä paniikkiratkaisuja

Perussuomalaisten ja keskustan puheenvuoroissa ei juuri valoa nähty hallituksen toimissa. Perussuomalaisten Ismo Soukola arvosteli, että hallitus ei tee mitään, vaikka vakava taantuma on tulossa. Kehyksissä taantuma ei näy. Hänen mielestään koko kehysjärjestelmä vaikuttaa turhan jäykältä; se on peräisin ajalta, jolloin rahaa riitti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ylipäänsä menoleikkaukset vaarantavat perussuomalaisten näkemyksen mukaan valtakunnan perusasiat.

– Uhattuina ovat jopa maamme uskottava ja itsenäinen puolustus, mutta eipä sisäinen turvallisuuskaan ole yhtään sen paremman tulevaisuuden edessä, ennusti Soukola.

”Hallitus ajaa itsensä ja Suomen umpikujaan”

Keskustan Timo Kallin mielestä hallitus on ajamassa itsensä ja Suomen umpikujaan. Hän veisteli, että hallituspuolueilla on omia kynnyskysymyksiään, joista sopiminen on vaikeaa.

– Esimerkiksi kelpaa verotus. Vasemmistolle ei arvonlisäverotuksen kiristäminen käy. Kokoomus puolestaan pitää kynsin hampain kiinni suurituloisten verokevennyksistä.

Keskustelun edetessä keskustan taitava puheniekka Mauri Pekkarinen pääsi vauhtiin. Kädet viuhtoivat, kun hän ilmoitti, että hallitus on hukannut sen kasvuperinnön, joka hallituksella oli, kun se lähti liikkeelle.

– Te rakennatte valtion ensi vuoden budjettia ja kehyksiä niistä samoista poteroista, jotka olivat totta puoli vuotta sitten. Maailma ympärillä on radikaalisti muuttunut, erittäin radikaalisti, hän meuhkasi.