Paikalliset

Kuusi teki vaikutuksen turkulaistuneeseen kurdimieheen

Iranilaislähtöinen kurdi Eliassi Abdulaziz piti Tuomiokirkon kuusesta.
Iranilaislähtöinen kurdi Eliassi Abdulaziz piti Tuomiokirkon kuusesta.

Valtakunnan ykköskuusi saapui puolenpäivän jälkeen Nousiaisista Tuomiokirkkotorille. Matka 8-tietä ja Ohikulkutietä pitkin sujui hyvin, eikä juhlakalu tällä kertaa kärsinyt vaurioita. Vain sillat aiheuttivat pieniä ongelmia. Pystytys kesti puolisen tuntia.

– Komea kuusi. Olen ensimmäistä kertaa seuraamassa aivan läheltä, ihasteli Eliassi Abdulaziz, kun puu oli vielä lappeellaan.

Abdulaziz on kurdi ja lähtöisin Iranista. Suomessa hän on asunut 12 vuotta, ensin Rovaniemellä, sitten Kemissä ja viimeiset viisi vuotta Turussa.

– Suomi on hyvä maa. Demokratia on hieno asia. Haluaisin, että kurdeillakin olisi oma valtio. Uskon, että se tulee, mutta vasta monen vuoden päästä, hän totesi.

Turussa ei toistaiseksi ole lunta, vaikka joulu on kohta jo ovella. Abdulazizin mukaan Iranin vuorilla lunta sen sijaan on jopa 70 senttimetriä, mikä on aiheuttanut murheita asukkaille.

– Lunta saisi kyllä tulla. Ei olisi pimeää, hän totesi Turun tilanteesta.

Seija ja Mauno Tammenkosken pihalta tuotu kuusi on 24 metriä pitkä ja yhdeksän leveä. Tuuhealatvaisella yksilöllä on ikää 70 vuotta.

– Olimme itse yhteydessä Turun kaupunkiin, että meillä olisi kuusi tarjolla. Se oli liian iso ja leveä ja ennen kaikkea roskasti omakotitalomme katolle mahdottomasti, Mauno Tammenkoski kertoi.

Kuusen tarjoamisesta Turkuun oli puhetta ensimmäisen kerran kauan sitten.

– Vaimo on puhunut 10 vuotta, että kuusi sopisi Turkuun, mutta se oli aluksi liian pieni. Kun puu kasvoi, epäilin edelleen, riittääkö leveys.

Leveys ei lopulta ollut ongelma.

– Kaupungin työntekijät mittasivat kuusen moneen kertaan ja kesällä vielä varmistivat, ettei siinä ole ruostetautia, Mauno Tammenkoski painotti.

TS