Uutiset

Fouganthine häipyi omille teilleen vankilan remonttityömaalta - Ruotsi säikähti

Fouganthine häipyi omille teilleen vankilan remonttityömaalta.
Fouganthine häipyi omille teilleen vankilan remonttityömaalta.

Nikita Fouganthineen liittyvät käänteet herättävät Ruotsissa edelleen suurta huomiota. Tuorein uutinen eli Fouganthinen luvaton poistuminen vankilasta nousi välittömästi suurimpien ruotsalaislehtien verkkosivujen ykkösaiheeksi keskiviikkona. Esimerkiksi Expressen uutisoi, että ”Åmselen murhaaja on karannut - taas”.

Fouganthine lähti omille teilleen Keravan avovankilasta puoli kahdeksan aikoihin keskiviikkoaamuna. Lähtöön ei liittynyt dramatiikkaa.

– Hän oli Keravan vankilan alueella töissä tuossa remonttityömaalla ja häipyi siitä, vankilan apulaisjohtaja Jukka Hannula sanoi STT:lle.

Vankilaviranomaisten tiedossa ei ollut aamupäivällä, että Fouganthinea olisi tavoitettu. Asiaa hoitaa poliisi, jonka tilannekeskuksessa ei myöskään ollut tietoa, että karkumatka olisi katkennut.

– Kyse on sen verran tunnetusta henkilöstä, että todennäköisesti hänestä tulee nopeasti aika paljon vihjeitä, Rikosseuraamuslaitoksen viestintäpäällikkö Usko Määttä totesi.

Pitkä vankilaura ja useampi karkureissu

Fouganthinella oli avovankilasta poistuessaan päällä kirkkaankeltainen työhaalari. Vihjeitä miehen liikkeistä voi soittaa hätäkeskukseen, Itä-Uudenmaan poliisista sanottiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Fouganthine oli poistumishetkellä kärsimässä neljän kuukauden ja 20 päivän vankilatuomiota, jonka hän sai Helsingin hovioikeudessa kesäkuussa. Tuomio tuli muun muassa törkeästä rattijuopumuksesta ja laittomasta uhkauksesta. Miehellä on rangaistusta jäljellä vajaa kuukausi.

Fouganthine, entiseltä nimeltään Juha Valjakkala, tuli aikanaan tunnetuksi Ruotsin Åmselen kolmoismurhasta, josta hän sai elinkautisen tuomion. Fouganthine surmasi Pohjois-Ruotsissa saman perheen isän, äidin ja pojan 1980-luvun lopulla.

Yli 20 vuotta vankilassa istuneelle Fouganthinelle koitti lopulta vapaus toissa vuoden helmikuussa. Ennen sitä mies oli ehtinyt kunnostautua vankeusaikanaan omilla ”lomilla” ja niiden yrityksillä.

Fouganthinen luvattomasta poistumisesta avovankilasta keskiviikkona kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

TS-STT