Uutiset

DW: Ruotsalaistutkijat luovat valoa tyhjästä

Ruotsalaistutkijat pystyvät luomaan valoa lähes tulkoon tyhjästä. Valopartikkelit voivat esiintyä myös virtuaalimuodossa, mutta vain hyvin lyhyitä aikoja. Ruotsalaisen Chalmersin yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että tyhjiössä ei itse asiassa ole tyhjää, koska he saattoivat vangita valon esiintymisen tyhjiössä. Tällä tutkimuksella he vahvistivat teorian, jonka olemassaoloa kvanttimekaanikot ensimmäisen kerran aavistelivat jo 40 vuotta sitten.

Chalmersin yliopiston fyysikot ovat onnistuneet muuttamaan virtuaalisia valopartikkeleita, jotka vilkkuvat päälle ja pois tyhjiössä mitattavaan muotoon eli materialisoituneiksi partikkeleiksi.

Koe perustuu yhteen hämmentävimmistä mutta mielenkiintoisimmista kvanttimekaniikan periaatteista: tyhjiö itsessään ei tarkoita välttämättä tyhjää. Itse asiassa tyhjä tila on kuin kuhiseva valtameri äärettömän pienille partikkeleille, jotka vaihtavat olomuotoaan näkyväksi ja olemattomaksi. Ne määrittelevät klassisen fysiikan lakeja, koska partikkelit ovat olemassa vain osan ajasta.

Chalmerin yliopiston ryhmä onnistui saamaan fotonit virtuaalimuodosta tosimuotoon, jolloin tutkijat pystyivät mittaamaan niiden valoisuutta. He tekivät tämän huijaamalla fotonit ajattelemaan, että ne kimpoilevat peilistä valonnopeudella pyörimällä.

Deutsche Wellen uutinen aiheesta