Uutiset

Tulipalo turmeli Orionin lääketehtaan kellaria

Orionin lääketehtaalla aamuyöllä syttynyt tulipalo on saatu sammutettua. Raivaustyöt jatkuvat kuitenkin vielä pitkään.
Orionin lääketehtaalla aamuyöllä syttynyt tulipalo on saatu sammutettua. Raivaustyöt jatkuvat kuitenkin vielä pitkään.

Lääkeyhtiö Orionin tehtaalla Turun Kärsämäessä tiistaina aamuyöllä syttynyt tulipalo on saatu sammutettua. Palon syttymispaikka oli kiinteistön kellaritiloissa varsinaisen tehtaan alapuolella. Pelastusviranomaiset saivat tiedon palosta automaattihälytyksen kautta. Palo saatiin paikannetuksi ja rajatuksi melko pian, mutta raivaustyöt vievät vielä useita tunteja. Katso video

Palo aiheutti savuvahinkoja tuotantotiloissa, jonka vuoksi tehtaan toiminta on pysähdyksissä jopa viikkoja. Palo ei aiheuttanut Orionin tiedotteen mukaan henkilövahinkoja. Palon syttymishetkellä tehtaalla työskenteli noin 20 ihmistä. Kaikkiaan tehtaassa työskentelee noin 350 henkeä. Tehtaalla valmistetaan esimerkiksi Buranaa satamiljoonaa tablettia vuodessa. Arvion mukaan palon vuoksi jää valmistamatta enimmillään jopa kymmenen miljoonaa tablettia Buranaa.

– Kaikki työntekijät ovat olleet töissä muualla kuin paloalueella, mutta savu levisi heidänkin tietoon myöhemmin, kertoo Orion Oyj:n toimitusketjun johtaja Pekka Konsi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Palon aiheuttamien aineellisten vahinkojen suuruus selviää myöhemmin. Ensimmäisten selvitysten mukaan palo ei ole tuhonnut tehdaskiinteistössä sijaitsevia tuotantokoneita.

Konsin mukaan paloalueella ei ollut aktiivista toimintaa, tila oli varattu lähinnä tavaran säilytykseen. Viranomaiset selvittävät palon syttymissyytä.

– Ennen täyden tuotantotoiminnan jatkumista on selvitettävä savuvahinkojen seuraukset. On tarkastettava, mitä lääkkeiden lähtöaineita meillä on ollut ja onko niihin kohdistunut savuvahinkoja. Yksittäisten tuotteiden tekeminen saattaa viivästyä, jos korvaavan materiaalin saatavuus ei ole nopeaa, sanoo Konsi.

Pelastuslaitos sai hälytyksen kolmen aikaan yöllä. Ensimmäiset yksiköt saapuivat paikalle noin viiden minuutin kuluessa. Palon alussa savunmuodostus oli voimakasta ja kellaritilat täyttyivät savusta, joten palopaikan tutkiminen oli vaikeaa. Viranomaiset määrittelivät sammutusolosuhteet haastaviksi palon sijainnin ja ahtaiden kellarikäytävien perusteella.

Liekkejä oli sammuttamassa toistakymmentä yksikköä ja kuutisenkymmentä palomiestä. Kiinteistön kokonaispinta-ala on noin 1,5 hehtaaria. Palo syttyi noin 5 000 neliömetrin kokoisessa tehdasrakennuksessa, mutta liekit eivät ulottuneet aivan näin laajalle alueelle. Pelastusviranomaiset tarkkailevat vielä palon mahdollista kytemistä lämpökameroiden avulla.

TS