Talous

Älypuhelin valtaa käteisen ja maksukortin tonttia

ANTTI AIMO-KOIVISTO
Danske Bankin MobilePay -sovellus älypuhelimessa.
Danske Bankin MobilePay -sovellus älypuhelimessa.

Maksamiseen tarkoitettujen älypuhelinsovellusten suosio on pankkien mukaan kasvanut, ja pankit kehittävät niitä yhä pidemmälle.

Danske Bankin sovellusta on viime viikosta asti voinut käyttää verkkokauppaostosten maksamiseen. Ominaisuus toimii tällä hetkellä kuudessa suomalaisessa verkkokaupassa.

Kristian Luoma OP:stä sanoo, että OP:n Pivo-sovelluksen kehittäminen verkkokaupan maksutavaksi on mahdollista tulevaisuudessa.

–  OP selvittää mahdollisuuksia Pivon laajentamiseen verkkokauppamaksamiseen, Luoma kertoo.

Riskiasiantuntija Erja Pullinen Finanssivalvonnasta sanoo, että mobiilimaksaminen lisää osaltaan turvallisuutta verkkokaupassa, koska maksukortin tietoja hallinnoi pankin ylläpitämä sovellus, eikä kaikkia kortin tietoja syötetä verkkokauppaan erikseen.

Pullinen kertoo, että kun pankit laajentavat maksusovelluksiaan tai ottavat uuden sovelluksen käyttöön, ne esittelevät sovellukset Finanssivalvonnalle ennalta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Verkkokauppamaksamisen ratkaisut edellyttävät, että esimerkiksi pankit varmistuvat palvelujensa tietoturvallisuudesta.

Sovellukset kokoavat maksutietoja

OP:n Pivon ja Nordean NordeaPayn avulla voi älypuhelimella maksaa myös kaupoissa ja ravintoloissa. Sovellus toimii kuten maksukortin lähimaksu, eli kaupan maksupääte lukee lähelle tuodun älypuhelinsovelluksen.

Myynti- ja kumppanuustiimin johtaja Anniina Heinonen Danske Bankista kertoo, että MobilePay aiotaan ottaa käyttöön vähittäiskaupoissa lähikuukausina. Danske Bankin sovellusta on jo käytössä ihmisten välisissä tilinsiirroissa.

Pankin mukaan MobilePayn käyttäjämäärä on kasvussa Suomessa ja sovellus on käytössä 360  000 suomalaisella. Myös OP:ltä ja Nordealta kerrotaan, että mobiilimaksusovellusten käyttäjämäärät ovat olleet kasvussa.

Pullinen Finanssivalvonnasta sanoo, että mobiilimaksamisen yksi etu asiakkaalle on, että sovellukset kokoavat maksutietoja, minkä ansiosta käyttäjä voi tarkastella omaa talouttaan.

Hänen mukaansa mobiilimaksamisen yleistyminen johtuu myös siitä, että se helpottaa maksamista.

Mobiilimaksussa puhelin on maksuväline

Mobiilimaksaminen toimii siten, että pankin asiakas rekisteröityy pankin älypuhelinsovellukseen tiedoillaan.

Kaupan tai ravintolan kassalla älypuhelin toimii kortin tavoin, ja maksu hyväksytään puhelimella.

Maksettaessa mobiilisovelluksella verkkokaupassa tietoja ei tarvitse syöttää erikseen, vaan ne ovat pankin ylläpitämässä sovelluksessa. Maksu hyväksytään puhelimella.

Danske Bankin MobilePay toimii tällä hetkellä Boozt-, Cocopanda-, SkatePro-, Unisportstore-, BR-lelut- sekä Toys ”R” Us -verkkokaupoissa.

Lähimaksuominaisuudella varustetulla kortilla voi maksaa korkeintaan 25 euron ostokset ilman tunnuslukua.

Maksupääte lukee lähimaksukortin parin sentin päästä.

Turvallisuussyistä maksupääte pyytää satunnaisesti syöttämään kortin tunnusluvun myös alle 25 euron ostoksissa.

Näytä lisää

Luitko jo nämä?