Uutiset

Tymäkkä työllisyyspaketti tiukka paikka hallitukselle

LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO
Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies saapuvat kokoustamaan Helsingissä 30. elokuuta 2016.
Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies saapuvat kokoustamaan Helsingissä 30. elokuuta 2016.

Hallituksen keskiviikkona alkavan budjettiriihen työllisyyspaketin keinovalikoimaa on haravoitu laajasti, mutta laajimmat uudistukset näyttävät jäävän väistämättä myöhemmäksi.

Toistaiseksi hallitus on ollut vaitonainen työllisyyspaketin toteutuvasta keinovalikoimasta. Työllisyystoimia pohjustaneen virkamiestyöryhmän työn tuloksia odotetaan jo julki, mutta toinen asia on, mitkä ehdotuksista ovat etenemässä.

Työllisyyspakettia pohjustettiin tiistaina työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen tapaamisessa. STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan työllisyystoimista keskusteltiin yleisellä tasolla. Keskusteluissa olivat myös esillä olleet ansiosidonnaisen porrastus ja käyttö palkkatukena ja starttirahana.

–  Oma toivomukseni on, että työmarkkinoihin, esimerkiksi työttömyysturvaan, liittyvät asiat pystyttäisiin valmistelemaan yhteistyössä, jos niihin halutaan tehdä jotakin muutoksia, Palola sanoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hallitus vaitonainen paketista

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta muistutti, ettei mitään neuvotteluprosessia tai sopimisprosessia ole ollut käynnissäkään. Hän toivoo, että kilpailukykysopimusta kunnioitetaan.

–  Mitään päätöksiä ei ole yhteisesti tehty. Varmaan jokainen katsoo omia papereitaan mitä sieltä löytyy, Eloranta sanoi.

Hallituksesta tapaamiseen osallistuivat valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), työministeri Jari Lindström (ps) ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk). Ministerit eivät tiistaina julkisuudessa avanneet työllisyyspaketin sisältöä.

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina, että kaavaillussa olisi mukana "kevytmalli", jossa työttömyysturvan kesto säilyisi ennallaan, mutta turvaa ryhdyttäisiin porrastamaan työttömän aktiivisuuden mukaan.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ei sanoa asialle ehdotonta eitä, jos sinne leivotaan positiivisia asioita, aktiivisuudesta palkitsemista. Yksittäisten mallien kohdalla pitää kuitenkin kaikki yksityiskohdat tarkistaa.

–  Työttömyysturvan uudistaminen enemmän passiivitoimista aktiivitoimiin käy, Fjäder sanoi.