"Kyllä siinä itku tirahti, kun delfiinit söivät ensimmäisen kerran"
Särkänniemestä siirretyillä delfiineillä Veeralla, Delfillä, Eevertillä ja Leevillä on paljon totuteltavaa uuteen asuinympäristöönsä Attican eläinpuistossa Ateenan itäpuolella.
Särkänniemessä delfiinit uivat delfinaariossaan sisätiloissa, hieman yli 20-asteisessa vedessä nelistään. Atticassa aurinko paistaa ja ilma on siirrosta seuraavana päivänä 30-asteista. Tulokkaiden allas onkin katettu varjolla porotuksen hillitsemiseksi.
Myös delfiinialtaan vesi on erilaista: Särkänniemessä veden lämpötila oli hieman yli 20-asteista, kun taas Ateenan vesissä se on 27–28-asteista.
Eniten totuttelua vaatinee se, että naapurialtaassa uiskentelee neljä delfiineille täysin vierasta lajitoveria. Särkänniemen delfiinit polskuttelevat niistä erillään pyöreässä altaassa, jonka syvyys on 3,5 metriä ja joka on halkaisijaltaan 12 metriä.
Delfiinien mukana Atticaan saapunut Särkänniemen pääkouluttaja Sari Järvisalo kertoo, että vieraat delfiinit kiinnostivat Särkänniemestä saapuneita delfiinejä saman tien.
– Ensimmäisenä niitä tervehti Leevi. Se teki veteen päästyään kierroksen altaassa, minkä jälkeen se meni heti verkon takaa katsomaan isommassa altaassa uivia delfiinejä, Järvisalo sanoo.
STT:n saapuessa paikalle delfinaarion neljän asukkaan näytös isossa altaassa oli juuri loppumaisillaan. Kun näytös oli ohitse, kaikki neljä saapuivat pienen altaan luokse katsomaan Särkänniemen tulokkaita. Myös pienestä altaasta tuijoteltiin isoon altaaseen päin.
Siirto meni odotettua paremmin
Järvisalo kertoo, että pullokuonodelfiinien siirto sujui huomattavasti paremmin kuin kukaan osasi odottaa. Tärkein merkki siirron onnistumisesta oli hänen mukaansa se, että makrilli ja villakuore maistuivat niille heti ensimmäisellä ruokailukerralla.
– Kyllä siinä itku tirahti, kun ne tulivat syömään, Järvisalo kertoo.
Myös Atticaan niin ikään saapunut eläinlääkäri Sanna Sainmaa oli helpottunut siirron onnistumisesta. Hän on aiemmin ottanut kantaa, että delfiinien siirto ei ole hyvä ratkaisu, sillä Veera ja Delfi ovat siihen liian vanhoja.
Sainmaa myöntää, että siirtoa seuraavat päivät ovat kriittisiä sen suhteen, miten delfiinit uuteen asuinpaikkaansa tottuvat tai tuleeko vastaan muita ongelmia.
– Delfiinejä valvotaan nyt vuorokauden ympäri. Valvonta jatkuu tiukkana myös siinä vaiheessa, kun delfiinit laitetaan samaan altaaseen toisten delfiinien kanssa. Yhdistäminen ei tapahdu rytinällä; ensin delfiinit voivat olla samassa altaassa esimerkiksi tunnin, ja pikkuhiljaa yhdessäoloaikaa lisätään.
Aiheesta lisää:
AL: Veera ja Delfi voidaan tarvittaessa siirtää Atticasta
Särkänniemen Seppälä: Delfiinit eläinlääkärin mukaan hyvässä kunnossa
Särkänniemen delfiinit aloittavat Kreikassa näytöselämän
Delfiinien siirtoon valmistauduttiin muuttamalla vedenlämpötilaa
Toimitusjohtaja: Delfiinien siirto tehtiin salassa turvallisuussyistä
Tästä on kyse
EU sallii delfinaariot – kymmeniä unionin alueella
Maailmassa on noin 200 delfinaariota ja eläinpuistoa, joissa pidetään delfiineitä. Euroopassa on noin 60 delfinaariota, joista 34 sijaitsee Euroopan unionin alueella.
Vankeudessa elävien delfiinien tarkkaa määrää ei tiedetä. Eläinsuojelujärjestöjen arviot vaihtelevat sadoista tuhansiin.
Yleisin delfiinilaji delfinaarioissa ja eläinpuistoissa on pullonokkadelfiini, joka on maailman yleisin delfiinilaji. Myös kaikki Särkänniemessä olleet delfiinit ovat pullonokkadelfiinejä.
EU:n eläintarhadirektiivi sallii delfinaarioiden pitämisen ja uusien delfinaarioiden perustamisen. Delfinaarioiden, kuten muidenkin eläintarhojen, tulee direktiivin mukaan muun muassa osallistua tutkimukseen ja edistää biologisen monimuotoisuuden säilyttämistä.
Joillakin mailla on EU-direktiiviä tiukemmat säännökset. Esimerkiksi Iso-Britanniassa tiukka lainsäädäntö lopetti maan viimeisenkin delfinaarion vuonna 1993.
Suomen nykyinen eläinsuojelulainsäädäntö sallii delfinaarioiden pitämisen. Lain puitteissa Suomeen voitaisiin perustaa uusikin delfinaario.