Berner: Teen postilakia ihmisiä, en Posti Oy:tä varten
Keskustelu siitä, kuinka monena päivänä viikossa postin täytyy tulevaisuudessa kulkea, käy liikenneministeri Anne Bernerin makuun liian turvallisilla latuja.
– Perinteinen ajattelumme on karsia jakelupäivistä tai tukea, subventoida jotain osia. Itse ehkä toivoisin vielä radikaalimpaa ajattelua, Berner sanoo Lännen Medialle.
Hän pohtii, mitä valmistelussa oleva liikennekaari, alustatalous ja alueiden elpyminen voisivat tuoda postinjakeluun.
– Herää kysymys, voidaanko postinjakelua ajatella jonain muuna ja voisiko se olla itseasiassa yhdistettynä kokonaan johonkin muuhun toimintaan.
Berner kokoaa sanomalehdet, Postin, jakeluyritykset ja paljon kirjepostia lähettävät tahot parin viikon sisällä yhteiseen keskusteluun alan tulevaisuudesta.
Hän korostaa, että postilaki valmistellaan ihmisiä, ei instituutiota varten.
– Pidän äärimmäisen tärkeänä, että teemme postilainsäädäntöä puhtaasti palvelun tuottamisen kehittämiseksi ja turvaamiseksi. Me emme tee lakia Posti Oy:lle.
– Minun tehtäväni ei ole ajatella vain valtion omistaman Postia, vaan tehdä sellainen lainsäädäntöpohja, joka synnyttää laajan mahdollisuuden tuottaa palveluja hyvin erilaisilla tavoilla ja ettei sinne tule sisäänrakennettuja esteitä, Berner sanoo.
Hänen mukaansa digitalisaatio johtaa väistämättä kirjepostin näivettymiseen. Toisaalta samaan aikaan muuta postia jaetaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
– Miten minä saisin tämän hyvän kehityksen hyödynnettyä niin, että se tukee tätä näivettyvää kehitystä? Ja mitä minun pitää silloin mahdollistaa eri toimijoille, joiden nimi voi olla jotain ihan muuta kuin Posti Oy? Tärkeintä on rakentaa uusia palveluja ja palvelualustoja ja huolehtia, että lainsäädäntö sallii, mutta myöskin turvaa ne, Berner pohtii.