SDP:llä viime syksyä hankalampi asema
Vuosi sitten SDP:n kannatus mateli alle 15 prosentissa, mutta puheenjohtaja Antti Rinne tiesi lähtevänsä syksyyn vahvoista asemista. Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini näki vaikean työmarkkinatilanteen, jossa ammattiyhdistystaustainen Rinne pystyi hieman takeltelevasta puhetavastaan huolimatta esiintymään vakuuttavasti. Soini kohdisti viime vuoden elokuun puoluekokouksessa kritiikkinsä mediaan ja pienempiin "takiaispuolueisiin", mutta varoi ärsyttämästä puolueensa SDP-taustaisia äänestäjiä ja jäseniä.
Rinne ja SDP eivät eduskunnan kesäloman jälkeen jättäneet perussuomalaisia rauhaan, vaan viikosta toiseen syyttivät uutta hallituspuoluetta niin työväenluokan kuin työttömien etujen leikkaamisesta. Perussuomalaisten kannatus romahti syksyn aikana.
Asiapuolella hallituksen ensimmäistä vuotta leimasi työmarkkinoiden lisäksi maahanmuuttokysymys sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Suurissa kysymyksissä suurin oppositiopuolue on Rinteen johdolla vaihtanut linjaansa hallitusta nopeammin.
Vuosi sitten elokuussa Rinne vastusti hallituksen himoitsemaa yhteiskuntasopimusta, koska piti työajan pidennystä ja palkkojen alentamista väärinä keinoina laskea työn hintaa. Maaliskuussa Rinne kuitenkin kehotti kaikkia liittoja mukaan neuvotteluihin ja tuki lopulta sopimuksen syntyä.
Kun hallitus kertoi joulukuussa selvästi kiristävänsä maahanmuuttopolitiikkaa, Rinne piti hallituksen linjoja erittäin hyvinä. Kesäkuussa Rinne taas kritisoi perheenyhdistämisen tulorajoja, jotka oli asetettu jo aiemmin.
Sote syksyn aihe
Nyt SDP risteilee viikonloppuna Tallinnaan Ylen gallupin mukaan 18,9 prosentin kannatuksessa, mutta tuulta riittää meren lisäksi myös laivan sisällä.
Lännen Median demarivaikuttajille tehtyä kyselyä on helppo tulkita kahdella tavalla. Rinne on 45 prosentin kannatuksella selvästi suosituin ehdokas seuraavalle puheenjohtajakaudelle.
Toisaalta vain kaksi kolmasosaa vastanneista toivoo Rinteen asettuvan edes ehdolle helmikuun puoluekokoukseen. Kaksintaistelussa Rinne voittaisi eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin suhteellisen niukasti prosentein 54,4–45,6. Koska kukaan ei ole ilmoittautunut ehdolle, luotettavaa kyselyä on vaikea tehdä. Esimerkiksi Petteri Orpoa kannatti maaliskuussa kokoomuksen johtoon MTV:n tekemässä suppeammassa kyselyssä vain 14 prosenttia vastanneista.
SDP:n kannatus on vuodessa noussut yli neljä prosenttiyksikköä, mutta Rinteellä on viime syksyä hankalampi asema. Syksyn isoin kysymys on sote-uudistus, jossa Rinne ei ole yhtä vahva kuin työmarkkinoilla. Lisäksi perussuomalaisia kannatuksen lasku näyttää pysähtyneen, ja puolueen kannattajista useampi on siirtynyt katsomoon kuin SDP:n riveihin.