Uutiset

Pääministeri Juha Sipilä tapasi Angela Merkelin

AFP/JOHN MACDOUGALL
Pääministeri Juha Sipilä tapasi liittokansleri Angela Merkelin Berliinissä.
Pääministeri Juha Sipilä tapasi liittokansleri Angela Merkelin Berliinissä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja kolmen muun EU-maan pääministerit vierailivat Saksan liittokanslerin Angela Merkelin luona Berliinissä perjantaina. Sipilän lisäksi vierailulla olivat mukana Ruotsin, Tanskan ja Hollannin pääministerit.

Tapaaminen oli yksi taustakeskusteluista ennen Bratislavassa ensi kuussa pidettävää huippukokousta. Sipilä kertoi kokouksen jälkeen, että kokouksessa painotettiin sitä, että yhteisesti sovituista asioista pidetään kiinni.

–  Keskusteluja käytiin nöyrässä itsetutkiskelun hengessä. Puhuimme siitä, miten EU:ssa tehdään hyviä päätöksiä, mutta toimeenpano ei vastaa aina sovittua ja tässä on parannettavaa, Sipilä kertoi STT:lle puhelimitse kokouksen jälkeen.

Pöydällä olivat muun muassa maahanmuutto, nuorisotyöttömyys, vapaakauppasopimus, Brexitin jälkeinen EU ja Turkki.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

–  Britannian eroanomusasia on vielä aidosti auki. Nyt sitten pragmaattisesti mietitään, että miten tästä eteenpäin.

Sipilä puhui puhelimessa Turkin pääministerin Binali Yildirimin kanssa torstaina.

– Keskustelin eilen hänen kanssaan ja kerroin Merkelille terveiset. Turkkihan on arvostellut, ettei pakolaissopimus ole edennyt ja todettiin että EU:n kanssa on tehty mitä on sovittu. Tosin Kreikan ja Turkin välillä on edelleen ongelmia sen suhteen, Sipilä sanoi.

Huippukokouksessa Suomen viesti on Sipilän mukaan erityisesti se, että päätösten toimeenpanokykyä pitää parantaa.

–  Lisäksi turvallisuuskysymys on koko ajan agendalla liittyen muun muassa terrorismiin ja hybridiuhkiin.

Bratislavassa pääkysymyksenä on se, miten EU jatkaa eteenpäin ilman Britanniaa.

Britannia päätti EU-erosta juhannuksena, mikä aiheutti taloudellista epävarmuutta ja spekulointia Euroopan unionin heikkenemisestä. Useat Euroopan johtajat ovat kiirehtineet pääministeri Theresa Mayta aloittamaan brexit-neuvottelut niin pian kuin mahdollista. Brittilehdistössä taas on väläytelty Britannian EU-eron mahdollista lykkääntymistä muun muassa prosessin monimutkaisuuden takia.

Aiemmin tällä viikolla Merkel tapasi Italian pääministerin ja Ranskan presidentin.

Juttua korjattu: Jutussa kerrottiin alun perin virheellisesti, että Sipilä tapasi Turkin pääministerin Binali Yildirimin torstaina. Todellisuudessa Sipilä puhui Turkin pääministerin kanssa puhelimessa.