Hävikki tarkkailuun yliopiston ravintolassa - testiin jätevirtamittari
Turun Yliopistonmäen Galilei-ravintolassa pyritään vähentämään ruokahävikkiä uudenlaisen jätevirtamittarin avulla.
Turkulaisen insinöörisuunnittelutoimisto Elomaticin kehittämä ja suunnittelema ESCflow-jätevirtamittari havainnollistaa hukkaan menevän syömäkelpoisen ruoan määrää. Samalla asiakas saa antaa palautetta ruoasta keittiölle.
Mittaria testataan ensimmäistä kertaa Unica Oy:n uusimmassa ravintolassa Galileissa.
– Kyseessä on monipuolinen, asiakaspalautetta keräävä jätevirtamittari, jonka käyttökokemuksia kerätään opiskelijaravintolassa, sanoo Unica Oy:n toimitusjohtaja Sanna Hovi.
Kokeilu liittyy Vähemmän jätettä, enemmän kiertoa -hankkeeseen, jonka tarkoituksena on vähentää ja ennaltaehkäistä Saaristomeren valuma-alueella syntyvää ruokahävikkiä sekä hyödyntää ja kierrättää ruokahävikin sisältämiä ravinteita lähellä hävikin syntysijaa. Hanketta koordinoi Turun yliopiston Brahea-keskus ja yhteistyökumppaneina ovat Unica Oy ja Biolan Oy.
Ensi viikolla vietetään valtakunnallista hävikkiviikkoa.