Uutiset

Olympialaiset ovat ohi, oikeudenkäynti voi alkaa

ANDRESSA ANHOLETE
Dilma Rousseff
Dilma Rousseff

Brasiliassa päästää seuraamaan uutta draamaa vain muutamia päiviä sen jälkeen kun olympiatuli sammui Rio de Janeirossa. Virkarikosoikeudenkäynnissä presidentti Dilma Rousseffia vastaan ei useimpien tarkkailijoiden mukaan ole paljoa jännitettävää lopputuloksen osalta.

–  Dilma tarvitsisi ihmeen sen (viraltapanon) välttämiseksi. Myös hänen omat liittolaisensa tajuavat sen, arvioi valtio-opin professori Everaldo Moraes pääkaupungin Brasilian yliopistosta.

Torstaina alkavan oikeuskäsittelyn on määrä kestää vain muutamia päiviä. Rousseffin on tarkoitus pitää oma puolustuspuheenvuoronsa ensi maanantaina ja ratkaiseva äänestys on määrä järjestää tiistaina. Jos kaksi kolmasosaa senaattoreista asettuu tukemaan erottamista, tulee Rousseffin väliaikaisesta viraltapanosta pysyvä.

Rousseffin syrjäyttäminen merkitsee samalla päätöstä 13 vuotta kestäneelle vasemmistovallalle Latinalaisen Amerikan suurimmassa taloudessa. Uudeksi presidentiksi vuoden 2018 vaaleihin saakka nousee Rosseffin entinen liittolainen, oikeistolainen varapresidentti Michel Temer.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"Historian oikealla puolella"

Rousseffia syytetään valtiontalouden huonon tilan salaamisesta oman uudelleenvalintansa varmistamiseksi vuonna 2014. Sotilashallinnon 1970-luvulla kiduttaman, entisen vastarintataistelijan mukaan syytteet ovat perusteettomia ja todellisuudessa kyseessä on vallankaappaus.

Brasiliaa ravistelee samaan aikaan laaja lahjusskandaali valtiollisen öljy-yhtiön

Petrobrasin

ympärillä. Korruptiovyyhteen on sekaantunut poliitikkoja kaikista leireistä, mutta Rousseffin oikeudenkäyntiin Petrobras ei suoranaisesti liity.

Rousseffin puolustusasianajajana toimii maan entinen oikeusministeri Jose Eduardo Cardozo, joka palaa politiikasta lakimieheksi historiallista oikeudenkäyntiä varten – oikeudenkäyntiä, jota hänen mukaansa ei pitäisi edes järjestää.

– Tapaus tekee minut hieman surulliseksi. Mutta asianajajana olen ylpeä siitä, että seison historian oikealla puolella, hän sanoo.