Clintonin ehdokkuus varmistui – "Voitte sanoa olleenne paikalla"
102-vuotiaan Geraldine Emmettin kasvot ovat yhtä hymyä.
– 51 ääntä Amerikan Yhdysvaltojen tulevalle presidentille Hillary Rodham Clintonille, hän ilmoittaa kotiosavaltionsa Arizonan äänestystuloksen.
Kun Emmett syntyi, amerikkalaisnaisilla ei ollut vielä edes äänioikeutta. Nyt hän saa olla mukana todistamassa, kun amerikkalaiset valitsevat suuren puolueen presidenttiehdokkaaksi ensimmäistä kertaa naisen.
Ylpeä ja onnellinen on myös 88-vuotias oklahomalainen Isabel Baker, joka saa mikrofonin osavaltionsa ilmoitettua äänestystuloksensa. Hän oli yhdeksänvuotias amerikkalaisnaisten saadessa äänioikeuden.
– En uskonut näkeväni tätä päivää koskaan.
Kaikkein liikuttunein mikrofonin ääressä on kuitenkin Clintonin pitkäaikainen ystävä Betsy Eberling, joka saa kertoa Illinoisin äänestystuloksen.
– Tänä historiallisena, ihmeellisenä päivänä, Dorothyn ja Hugh’n tyttären ja minun herttaisen ystäväni kunniaksi – tiedän, että katsot tätä, Hill - 98 ääntä, kyllä vain, hän sanoo ääni särkyen.
Ensimmäisen kokouspäivän kireä tunnelma on tiessään.
Clintonille buuaavat enää muutamat yksittäiset Bernie Sandersin kannattajat, ja heidän äänensä hukkuvat valtaviin hurraahuutoihin jotka puhkeavat ilmoille aina, kun Clintonin nimi mainitaan.
Sandersin kannattajien vaatimuksesta molempien ehdokkaiden äänet lasketaan osavaltio kerrallaan, vaikka Sanders myönsi jo kaksi viikkoa sitten esivaalitappionsa ja ilmoitti julkisesti tukevansa Clintonia.
On selvää, että kyseessä on muodollisuus. Esivaalitulos on ollut jo pitkään tiedossa. Monien osavaltioiden edustajat viittaavat Clintoniin samoin kuin Emmett: tulevana presidenttinä.
Sandersin kannattajat riemuitsevat suureen ääneen aina, kun hän saa enemmistön jonkin osavaltion äänistä, mutta rakkaan ehdokkaansa pyynnöstä he pidättäytyvät osoittamasta mieltään, kun äänet jakautuvat toisin.
Osavaltiot kertovat äänensä aakkosjärjestyksessä, mutta Sandersin kotiosavaltio Vermont pyytää saada jäädä viimeiseksi.
Vermont antaa ainoana osavaltiona kaikki äänensä Sandersille. Heillä on kuitenkin jotain myös Clintonille: Vermontin edustaja pyytää Sandersin itsensä mikrofonin ääreen.
– Esitän, että äänet merkitään viralliseen pöytäkirjaan ja että Hillary Clinton valitaan demokraattisen puolueen ehdokkaaksi Yhdysvaltojen presidentiksi.
Jaa-huudot täyttävät koko valtavan areenan. Ehdotus on hyväksytty.
Kaiuttimista kajahtaa Pharrell Williamsin Happy, onnellisuudesta kertova hilpeä kappale.
Ehdokkaan kiitospuhe kuullaan perinteiden mukaisesti vasta viimeisenä kokouspäivänä. Nimityksen vahvistuttua lavalle astuu Virginian osavaltion kuvernööri ja Clintonin ystävä Terry McAuliffe.
– Voitte sanoa olleenne paikalla, kun valitsimme Yhdysvaltojen historian ensimmäisen naisehdokkaan: ehdokkaan, joka on koko elämänsä taistellut jokaisen amerikkalaisen puolesta.
Perinteiden mukaan ehdokas itse ei ole paikalla puoluekokouksessa ennen viimeistä päivää. Ilta huipentui kuitenkin Clintonin lyhyeen esiintymiseen videon välityksellä suorana New Yorkista.
– Teimme juuri lasikattoon suurimman särön tähän asti. Tämä on teidän voittonne. Tämä on teidän iltanne, Clinton sanoi.
– Jos television ääressä on pikkutyttöjä, jotka valvoivat myöhään nähdäkseen tämän, haluan sanoa teille jotain: Minusta saattaa tulla ensimmäinen naispresidentti, mutta joku teistä on seuraava.”