Etelä-Sudan kamppailee liimatakseen rauhansopimuksen riekaleet yhteen
Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa kadut on ehditty lakaista luotien hylsyistä ja siivota veritahroista, jotka muistuttivat heinäkuun alussa puhjenneista taisteluista. Yhteenottojen rikkoman rauhan parsimisessa menee kuitenkin vielä kauan, sanovat maailman nuorimman valtion tilannetta seuranneet asiantuntijat.
Heinäkuun kahdeksantena päivänä puhjenneissa taisteluissa kuoli satoja ihmisiä ja tuhannet pakenivat pääkaupungista ja lähialueilta.
Nyt Etelä-Sudanissa vallitsee tulitauko. Se on kuitenkin parhaimmillaankin heiveröinen. Tuoreimpia taisteluita edeltänyt rauhansopimus on riekaleina, eikä diplomaateilta juuri heru luottamusta konfliktin johtohahmojen kykyyn laatia uutta sopua sen jäänteiden pohjalta.
Luovuttaminen olisi kuitenkin kaikkein huonoin vaihtoehto, varoittaa Afrikan unionin erityislähettiläs Alpha Oumar Konare.
– Jos tätä (vihanpitoa) ei saada lopetettua, seurauksena on katastrofi.
Etelä-Sudanin tulitaukoja valvoneen monitori Aly Verjeen mukaan epätäydellinenkin rauhansopimus olisi tyhjää parempi.
– Jos kansainvälinen yhteisö hylkää sopimuksen nyt mahdottomana korjata, se hyödyttää vain niitä äärilinjojen kannattajia, jotka haluavat jatkaa sotilaskonfliktia, Verjee sanoo.
Varapresidentti pysyy piilossa
Etelä-Sudanissa puhkesi sisällissota joulukuussa 2013. Vastakkain konfliktissa ovat presidentti Salva Kiirille ja hänen pitkäaikaiselle kilpailijalleen, varapresidentti Riek Macharille uskolliset joukot. Machar suostui huhtikuussa lopettamaan taistelut ja muodostamaan yhteishallituksen, mutta kahden johtajan rinnakkaishallinto näyttää jääneen lyhytaikaiseksi.
Machar on piilotellut heinäkuun kahdeksannen päivän taisteluista lähtien. Hänen joukkonsa pakenivat Jubasta presidentille uskollisten sotilaiden ylivoimaa. On epävarmaa, minkä kokoinen hänelle uskollisena pysynyt joukko on, ja myös Macharin otetta omista kenraaleistaan on epäilty.
Yli kolmannesta kansasta uhkaa ruokapula
Etelä-Sudanin poliittinen limbo jatkuu, jos uusia sotilaallisia ja poliittisia sopimuksia ei saada laadittua.
Samaan aikaan Etelä-Sudanin talous on raunioina, inflaatio jyllää ja maata uhkaa nälänhätä. YK on varoittanut, että yli kolmannesta Etelä-Sudanin asukkaista uhkaa ruokapula jo seuraavien kuukausien aikana. YK:n mukaan on olemassa riski täydestä nälkäkatastrofista.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on sanonut eteläsudanilaisten joutuneen oman hallintonsa pettämiksi. Moon on vaatinut Etelä-Sudaniin aseidenvientikieltoa, kovempia talouspakotteita rauhan tiellä seisovia tahoja vastaan sekä lisää rauhanturvaajia.
Nyt Etelä-Sudanissa rauhaa turvaa 12 000 YK:n rauhanturvaajaa. Operaatiota on kuitenkin kritisoitu laajalti siitä, ettei se pystynyt estämään viimeisimpiä taisteluita Jubassa.
Kaikkiaan noin 160 000 siviiliä on hakenut turvaa YK:n rauhanturvaajien tukikohdista. Maassa olevista rauhanturvaajista noin puolet on tällä hetkellä täysin työllistettyjä heidän auttamisessaan.
Turhautuminen leviää myös näillä alueilla.
– Emme voi jatkaa näin, sanoo vihannesmyyjä Rebekah Joseph, joka pakeni taisteluita kolmen lapsensa kanssa.
– Palaan kotikyläämme heti, kun se on turvallista. Täällä ei näytä olevan tulevaisuutta, mikään ei koskaan muutu.