Uutiset

Pakettipalvelujen kilpailu kiihtyy

JENNI KIMPIMÄKI
Arkistokuva.
Arkistokuva.

Koti- ja ulkomaan pakettipalveluissa on luvassa kiihtyvää kilpailua Postin ja haastajien välillä. Viestintävirasto on päättänyt, että Postilta poistuu lokakuun lopulla pakettien yleispalveluvelvoite muiden paitsi Suomesta ulkomaille lähtevien pakettien osalta.

Posti on linjaukseen muuten tyytyväinen, mutta harkitsee päätöksestä valittamista, koska katsoo, että myös ulkomaanpaketit olisi pitänyt vapauttaa. Paketti- ja logistiikkapalveluiden johtaja Jukka Rosenberg huomauttaa, että kansainväliset sopimukset joka tapauksessa velvoittavat Postia hoitamaan postit ulkomaille.

Posti on nyt pakettipalveluissa markkinajohtaja ja aikoo kasvattaa markkinaosuuttaan.

– Siirrymme nyt markkinaehtoiseen kilpailutilanteeseen, Rosenberg sanoi STT:lle.

Viestintäviraston mukaan yleispalveluvelvoite poistetaan, koska pakettipalveluja tarjoavat useat Postin kanssa kilpailevat yritykset. Viraston päällikkö Merja Saari sanoi, että jos palvelujen saatavuudessa ilmenee ongelmia, voidaan yleispalveluvelvoite palauttaa ja määrätä velvoite joko Postille tai muulle yritykselle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Postin veroetu katoaa

Postin kanssa kilpaileva Matkahuolto oli ratkaisuun tyytyväinen. Päätös edistää palvelumarkkinoiden kehittämistä.

–  Päätöksen myötä kilpailutilanne tulee entistä tasapuolisemmaksi, sillä yleispalveluvelvoitteeseen liittyvä verovapaus on tarjonnut merkittävän kilpailuedun yhdelle toimijalle. Tehdyn päätöksen myötä kaikki toimijat markkinoilla ovat nyt samalla viivalla, sanoi toimitusjohtaja Jarmo Oksaharju tiedotteessa.

Matkahuolto valitti pakettipalveluja koskevasta yleispalveluvelvoitteesta vuonna 2012, koska Posti oli yleispalveluvelvoitteen nojalla voinut myydä pakettipalveluja kuluttaja-asiakkaille ilman 24 prosentin arvonlisäveroa. Matkahuolto on joutunut perimään omista paketeistaan arvonlisäveron.

Rosenbergin mukaan arvonlisäverottomuuden loppu ei merkitse, että postipakettien hinta nousisi vastaavasti.

–  Me voimme vähentää arvonlisäverollisia kuluja, mikä tasapainottaa asiaa.