Uutiset

Tutkimus: Oksentaminen ja käärmeet pelottavat suomalaisia

SHOJA LAK
Vuosittain noin sata ihmistä kokee kyyn pureman Suomessa. TS/Shoja Lak
Vuosittain noin sata ihmistä kokee kyyn pureman Suomessa. TS/Shoja Lak

Oksentaminen pelottaa suomalaisia lähes yhtä paljon kuin käärmeet. Näiden lisäksi myös ajatus yleisön edessä puhumisesta kammottaa useita suomalaisia, ilmenee pohjoismaalaisten pelkotiloja ja fobioita selvittäneestä tutkimuksesta, johon vastasi kaikkiaan 4 032 yli 18-vuotiasta pohjoismaalaista miestä ja naista.

Tutkimukseen vastanneesta 1 004 suomalaisesta joka kolmas myönsi kärsivänsä jostakin fobiasta, ja jopa 60 prosenttia kertoi jättäneensä asioita usein tai joskus tekemättä pelkonsa vuoksi. Vastaavasti 59 prosenttia suomalaisista kertoi kuitenkin yrittäneensä lievittää pelkojaan.

– Pelko on epämiellyttävä tunne, jonka taustalla on kokemus uhasta. Tunne ei ole riippuvainen siitä, onko uhka todellinen vai ei. Kognitiivisen käyttäytymisterapian mukaan pelkotiloja voidaan lievittää asteittain. Pelko vähenee, kun yksilö altistuu pelkonsa kohteelle ja oppii sietämään sitä, taustoittaa laillistettu psykologi Stefan Deak tutkimuksen tilanneen Samsungin tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomalaisvastaajista 18 prosenttia kertoi, että heidän pelkonsa oli estänyt heitä menemästä hammaslääkäriin, 13 prosenttia ei taas halunnut nukkua teltassa ja jopa 12 prosenttia kertoi välttävänsä ulos menemistä.

Ylivoimaisesti eniten pelkoa suomalaisissa aiheuttavat käärmeet (46 prosenttia vastaajista). Suomalaisia pelottaa myös oksentaminen (41 prosenttia vastaajista), yleisön edessä puhuminen (31 prosenttia) sekä korkeat paikat ja hämäkit, joita kumpaakin ilmoitti pelkäävänsä 29 prosenttia vastaajista.

Pohjoismaalaisista pelokkaimmiksi osoittautuivat norjalaiset, joista jopa 39 prosentilla oli irrationaalisia pelkoja. Ruotsalaisten pelokkuus on samaa luokkaa kuin suomalaisten: 29 prosenttia.

Pohjoismaissa tehty Samsungin tilaama ja mielipide- ja markkinatutkimusyhtiö YouGovin toteuttama kyselytutkimus tehtiin sähköpostitse 17.–23. maaliskuuta välisenä aikana.

Fakta

Näitä suomalaiset pelkäävät

1. Käärmeet (46 prosenttia)

2. Oksentaminen (41 prosenttia)

3. Yleisön edessä puhuminen (31 prosenttia)

4. Korkeat paikat (29 prosenttia)

Hämähäkit (29 prosenttia)

Lähde: Samsung Electronics Nordic

Näytä lisää