Brexit ei keikauta työeläkeyhtiöiden taloutta
Neuvostoliiton hajoaminen, Saksojen yhdistyminen – ja Britannian ero EU:sta. Siinä ovat Euroopan viime vuosikymmenien kolme suurta mullistusta, jotka työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto asettelee samaan mittaluokkaan.
– Tämä tulee myös muuttamaan sitä Eurooppaa, jossa Suomi on integroitunut. Ei-euromaiden happi EU:ssa pienenee, Murto arvioi.
Murron mukaan euroon kuulumaton Ruotsi joutunee tulevan 10 vuoden aikana arvioimaan, haluaako maa liittyä euroon vai tähyillä EU:n ulkopuolelle.
– Britannia on ollut tärkein poliittinen ja taloudellinen voima, joka on hidastanut euroinstituutioiden syntymistä EU:n sisällä. He ovat halunneet olla varmistamassa sitä, ettei tätä kehitetä liian voimakkaasti euromaiden ehdoilla.
– Puola ja Ruotsi eivät yksin riitä jarruttamaan tätä eurokehitystä.
Iso vaali myös USA:ssa
Suomen suurten eläkeyhtiöiden talouteen brexitin välittömät vaikutukset eivät ole dramaattiset, vaikka osakekurssit ovat sukeltaneet, sanovat Varman Murto ja
Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio.
– Ilmarisella seitsemän edellisen vuoden sijoitusten keskituotto on ollut yli 7,5 prosenttia. On varaa jäädä välillä vähän alemmaksi, Ritakallio sanoo.
– Meillä on kymmenkunta prosenttiyksikköä vähemmän osakkeita kuin maaliskuussa 2015, jolloin lähdimme voimakkaasti vähentämään osakepainoa.
Kurssiheilahtelua on odotettavissa pitkäksi aikaa muutenkin kuin brexitin vuoksi. Esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentinvaalit pitävät markkinoita epävarmuuden tilassa, Murto ja Ritakallio arvioivat.
Markkinat eivät olleet täysin varautuneet brexitiin. Nyt kun se toteutui, myös USA:n vaaliteemat voivat saada vahvemman merkityksen.
Republikaanien lähes varman presidenttiehdokkaan Donald Trumpin talouspolitiikka on auki ja näkemykset hyvin populistisia, sanoo Murto.
– Tämän kokemuksen jälkeen myös populistiset näkemykset pitää ottaa vakavasti. Ne voivat olla aidosti totta, hän sanoo.
Helsingin pörssi varautunut
Brexitin on ennakoitu horjuttavan Lontoon asemaa Euroopan finanssimaailman keskuksena.
– En oikein näe, että tämä voisi olla myönteinen asia Lontoon Citylle, mutta ei sen tarvitse valtava mullistuskaan olla, sanoo Helsingin pörssin toimitusjohtaja Henrik Husman.
Hän muistuttaa, että Sveitsikin on vahva finanssikeskus, vaikkei kuulu EU:hun. Lontoon kohtalo selkeytyy vasta kun Britannian EU-eron yksityiskohdat täsmentyvät.
Helsingin pörssi avautuu juhannustauon jälkeen maanantaina. Husmanin mukaan valmiustaso on normaaliaamua korkeampi ja tiettyjä erityisjärjestelyjä tehty.
– Saimme jo perjantaina käytännön kokemusta Tanskan markkinoilta. Siellä kaikki meni hyvin.
Kööpenhaminan pörssi kuuluu samaan Nasdaq-konserniin kuin Helsingin ja Tukholman pörssit.