"Berner pyysi kanteiden perumista"
Kiista Finavian omistajaohjauksesta sai jatkoa keskiviikkona. Finavian hallituksen puheenjohtajapaikalta joulukuussa eronneen Riitta Tiuraniemen mukaan ministeri Anne Berner (kesk.) halusi yhtiön hallituksen peruvan jo nostetut kanteet tilintarkastajaa ja tilintarkastusyhtiötä vastaan.
Vuosien 2009–2011 johdannaissopimukset tuottivat Finavialle miljoonatappiot, ja yhtiö nosti vuoden 2015 tammikuussa kanteet tilintarkastajaa ja tilintarkastusyhtiötä vastaan. Finavia kuitenkin perui kanteet viime joulukuussa ja sopi asian tilintarkastusyhtiön kanssa.
– Suora ohjaus oli nimenomaan, että kanteet perutaan sovintosopimuksella, Tiuraniemi sanoi STT:lle keskiviikkona.
Bernerin tulkinnan mukaan ministeriö vain loi kysymyksen siitä, pitikö kanteista tehdä vielä kertaalleen kartoitus.
– Valtiontalouden tarkastusviraston ylijohtaja (Marko Männikkö) totesi tiistaina, että ohjausta päätökseen ei ole ollut ja ei ole syntynyt, Berner tulkitsi keskiviikkona.
VTV:ltä nuhteita
VTV:n raportin mukaan kuitenkin puutteet Finavian hallituksen päätöksissä sopia riita tilintarkastusyhteisön kanssa ja luopua korvausvaatimuksista entiselle johdolle liittyvät läheisesti ministeriön omistajaohjaukseen loppuvuodesta.
Bernerin mukaan kanteita oli vielä kertaalleen syytä harkita viime joulukuussa, koska merkittäviä tappioita ei ollut syntynyt tilintarkastusyhtiön toiminnan aikana. Suurimmat tappiot syntyivät vuonna 2011, johon kanneoikeus yhä ulottuu.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) käsitys oli tiistaina, että liikenne- ja viestintäministeriö toimi vastuullisesti ja vaati yhtiöltä vain huolellisuutta. Tiuraniemen näkemys eroaa tästä täysin.
– Huolellisuutta ei todellakaan edes pyydetty. Tilintarkastusyhteisöä ja tilintarkastajaa vastaan nostetut kanteet oli nostettu jo tammikuussa 2015, eikä prosessin käynnistämisen huolellisuutta ollut koskaan aiemmin kyseenalaistettu ennen joulukuuta. Suora ohjaus oli nimenomaan, että kanteet perutaan sovintosopimuksella, Tiuraniemi sanoi.
Bernerin mukaan huolellisuusvaatimus ei liittynyt tilintarkastajaa koskevaan päätökseen, vaan yhtiön hallituksen keskenään ristiriitaiseen ja muuttuneeseen kantaan maaliskuun ja syyskuun välillä. Tämä liittyi kanteisiin vuosien 2010–2011 hallituksia vastaan.
Raportti tarkastusvaliokunnalla
Finavian omistajaohjauksen erotuomariksi joutuu lopulta eduskunnan tarkastusvaliokunta. Valiokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoman (sd.) mukaan asia on periaatteellisesti tärkeä ja tulee käydä kunnolla läpi.
– Sillä on paljon julkista mielenkiintoa ja lisäksi on paljon erilaisia käsityksiä siitä, miten hyvän omistajaohjauksen mukaan olisi pitänyt toimia. On kohtuullista ja välttämätöntä, että se käydään läpi ja tarkastusvaliokunta kuulee kaikki käsitykset ja voi siltä pohjalta muodostaa oman näkemyksen asiasta.
Tarkastusvaliokunta sai tarkastusviraston selvityksen Finavian omistajaohjauksen laillisuustarkastuksesta keskiviikkona ja jatkaa sen käsittelyä syksyllä.
Heinäluoman mukaan tapauksessa on monta harvinaista piirrettä.
– Ensimmäinen on itse johdannaissopimusten tekeminen. Sellaisia ei onneksi valtiolla ole muualta löytynyt. Harvinaista on myös se, että omistajaohjauksesta on näin erilaisia käsityksiä. Sekään ei ole tavanomaista ja voi sanoa, että onneksi.