Uutiset

Järviveden lämpötila voi kohota 18 asteeseen juhannuksena

ARI-MATTI RUUSKA
Kuvaa Oripään Myllylähteeltä.
Kuvaa Oripään Myllylähteeltä.

Juhannussään ennuste muuttui tiistaina selvästi sateisempaan suuntaan Ilmatieteen laitoksen mukaan. Vesistöjen lämpötilat pysyvät kuitenkin suunnilleen alkuviikon tasolla.

Suomen ympäristökeskuksen hydrologin Johanna Korhosen mukaan vesien lämpötilat ovat riippuvaisia sääoloista, mutta järvien lämpötilat eivät usein vaihtele muutaman päivän aikana.

–  Näillä näkymin järvien vedet eivät ole juhannuksena ainakaan hyytävän kylmiä, ja lämpötilat voivat nousta ehkä asteen tai pari. Mihinkään ennätyslukemiin tuskin päästään, vaikka olisi lämmin ilma, Korhonen sanoo.

Tiistaina etelä- ja keskiosien järvien lämpötilaksi mitattiin noin 15–17 astetta ja Pohjois-Suomessa 10–15 astetta. Käsivarren Lapissa lukemat olivat sitäkin alhaisemmat.

–  Isot sateet voivat vaikuttaa lämpötiloihin, mutta tuuli on merkittävin tekijä. Voimakas tuuli voi nostaa kylmät alusvedet pintaan, sanoo Korhonen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Merivesien lämpötilat ovat keskimäärin hieman kylmempiä kuin järvien. Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomenlahden ja Saaristomeren lämpötilat olivat tiistaina noin 12–13 astetta, kun taas Turun edustalla meren lämpötila oli 14–15 astetta. Merivesienkään lämpötilojen ei pitäisi ainakaan laskea juhannukseksi.

Sateinen juhannus

Sää puolestaan vaihtelee juhannusviikonloppuna alueittain. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan maan eteläosissa sataa juhannusaattona. Keski- ja pohjoisosissa on poutaisempaa, mutta niidenkin alueella voi tulla sadekuuroja.

Aaton osalta paras ennuste on maan keskivaiheilla, mutta juhannuspäivänä saderintama siirtyy sinne. Etelässä taas on viikonlopun poutaisin päivä juhannuspäivänä.

–  Helteinen ilmamassa käväisee lyhyesti maan etelä- ja itäosien yllä lauantain ja sunnuntain vaiheilla. Ruotsin puolella on voimistumassa matalapaine, joka alkaa vähitellen kierrättää kylmää ilmaa lounaasta, sanoo päivystävä meteorologi Henri Nyman.

Nymanin mukaan lämpötila vaihtelee sateisina päivinä 15–17 asteessa, mutta poutaisina hetkinä lämpötila voi nousta ainakin 20 asteeseen.