Uutiset

Yhä useampi pedofiili hakeutuu hoitoon itse

Osa Suomen sadoista pedofiileistä hakeutuu vapaaehtoisesti seksuaali- ja psykoterapeuttien vastaanotolle ongelmiensa kanssa. Sexpo-säätiön toiminnanjohtajan, psykoterapeutti Jussi Nissisen hoidossa on parhaillaan kymmenkunta pedofiiliä. Vuosittain hänelle tulee muutama uusi potilas.

Suurin osa pedofiileista ei koskaan päästä viettejään valloilleen. Silti vankiloihin passitetaan vuosittain kymmeniä lapsiin sekaantuneita. Luku on jatkuvassa kasvussa, mitä osaltaan selittää lisääntynyt tietoisuus.

Vuonna 2010 poliisin tietoon tuli 1 100 lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Tämän vuoden syyskuuhun mennessä tapauksia on tullut ilmi jo noin 950.

Tutkimusprofessori Hannu Lauerman mukaan useimmiten pedofiili on mies, mutta Suomessa on myös muutamia tuomittuja naispedofiileja.

Lapsiin sekaantumiseen syyllistyvät usein monilapsisten perheiden miehet, joilla on useampia isoveljiä.

Terapian ja lääkehoidon lisäksi pedofiilejä hoidetaan myös sukupuolivietin vievällä lääkekastraatiolla. Sen käyttö on kuitenkin Suomessa harvinaista. Lääkekuureja määrätään harvemmin kuin kerran vuodessa.

Hoitoon hakeutuvat potilaat ovat tietoisia siitä, että terapeutit ovat ilmoitusvelvollisia mahdollisissa lapsiin sekaantumistapauksissa. Jos terapeutin korviin tulee hoitotilanteessa jo tehtyjä lapsiin sekaantumistapauksia, joista eivät muut vielä tiedä, on heidän kerrottava asiasta eteenpäin.

– Jos tapaus tulee ilmi hoidon aikana, lähden mieluiten potilaan kanssa yhdessä poliisilaitokselle asiaa selvittelemään, kertoo Nissinen.

LUE LISÄÄ MAANANTAIN TURUN SANOMISTA

Luitko jo nämä?