Uutiset

Laki katsoo luvattomia kotietsintöjä läpi sormien

Luvattomasta kotietsinnästä ei käytännössä koidu ongelmia poliisille, vaikka tuomioistuin katsoisi virkavallan toimineen väärin.Tänä syksynä uudistunut pakkokeinolaki tuomitsee poliisin virheelliset toimet kotietsintöjen yhteydessä, mutta ei kuitenkaan määrittele niistä mitään rangaistusta. Vääryyttä kärsinyt voi hakea vahingonkorvauksia tai syyttää poliisia virkarikoksesta.

Näin ollen vahingonkorvauksia haluavan pitäisi ensin saada oikeus tuomitsemaan kotietsintä ja sen jälkeen nostaa uusi oikeusjuttu viranomaisen virheellisestä menettelystä.

Ja vaikka oikeus peruisi kotietsinnän, poliisin mahdollisesti löytämiä todisteita se ei kumoa. Anneli Auerin ex-mies vaati poliisia tuhoamaan laittomassa etsinnässä otetut valokuvat. Tähän oikeus ei suostunut, vaikka etsintä tuomittiin laittomaksi. Suomen laki ei tunne todisteiden hyödyntämiskieltoa, joten poliisi saa käyttää myös laittomasti hankittua materiaalia. Tosin oikeus voi harkita, mitä se hyväksyy todistusaineistoksi.

Kosmeettinen pikakorjaus

Hän kertoo, että lain säätämiseen vaikuttivat Suomen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta (EIT) toistuvasti saamat tuomiot. Suomelle sateli moitteita siitä, että rikoksesta epäillyn oikeuksia loukataan.

– EIT oli todennut, että näissä asioissa on oltava tuomioistuimeen saattamisen mahdollisuus, Kanerva sanoo.

Niinpä pykäliä rukattiin muodollisesti, vaikka pakkokeinolakia ollaan uudistamassa kahden vuoden päästä.

– On selvää, että jos olisi odotettu, EIT:ssä olisi tullut jatkuvasti vastaan valituksia, Kanerva puolustaa.