Uutiset

Huijausviestit kirjoitetaan yhä useammin suomeksi

Internetissä tehtyjen petoksien määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut huimasti. Poliisihallituksesta kerrotaan, että noin kolmannes poliisin tietoon tulevista petoksista on tehty netissä.

Tietoisuus huijauksista on kasvanut, mutta ahneus hämärtää harkintakykyä.

- Mietitään, että voisiko sittenkin olla joku mahdollisuus hyötyä tästä viestin tarjouksesta, sanoo poliisitarkastaja Timo Laine Poliisihallituksesta.

Laineen mukaan tietoverkko on helpottanut petoksien tekemistä, koska anonyymissa verkkomaailmassa jälkiään on helpompi peitellä.

Myös suomenkieliset huijausviestit ovat yleistyneet. Viestintävirasto on saanut lukuisia ilmoituksia suomenkielisistä huijausviesteistä, joissa kalastellaan salasanoja tai pankkitunnuksia.

- Jos teksti on hyvää suomea, huijauksen uskottavuus voi vähän kasvaa. Kun käytetään käännöskoneita, niin tekstit ovat ihan hirveitä. Valistuneen lukijan pitäisi arvata, että tämä on nyt ihan höpöhöpöä, Laine sanoo.

Huijauksista voi kertoa esimerkiksi Viestintävirastoon, kuluttajaviranomaisille, tietosuojavaltuutetulle tai poliisille.