Uutiset

Saman oluen litrahinnassa jopa neljän euron ero

Arkistokuva. Kuva: TS/ Jori Liimatainen
Arkistokuva. Kuva: TS/ Jori Liimatainen

Olutta valitessa kannattaa olla tarkkana, koska koolla on väliä. Pakkausmateriaali tai -koko tuplaa helposti kotimaisen perusoluen hinnan.

STT vertaili oluen hintoja useissa ruokakaupoissa pääkaupunkiseudulla. Saman oluen litrahinnassa on suurimmillaan lähes neljän euron ero tölkin koosta riippuen. Tavallisesti litrahinta vaihtelee parista viiteen euroon saman kaupan sisällä.

Halvin litrahinta on pienillä tölkeillä ja lasipulloilla. Eniten saa puolestaan maksaa puolen litran tölkeistä ja hieman alle kuuden desilitran pint-tölkeistä. Yhden tölkin litrahinta on yleensä huomattavasti halvempi kuin kuuden tai kahdeksan tölkin muovipakkauksen.

Mietojen alkoholijuomien paljousalennukset kiellettiin vuonna 2008. Yksittäinen oluttölkki pitää saada samalla litrahinnalla kuin halvin 24 tölkin lava. Alkoholilaki ei kuitenkaan puutu pakkausmateriaalien ja -koon hinnoitteluun.

– Oluen hinta pitäisi olla sama pakkauskoosta riippumatta. Se ei nyt toteudu, sanoo johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Paason mukaan lakia voi olla syytä täsmentää. Ministeriö pui asiaa syksyllä.

TS-STT