Uutiset

Tutkimus: Kansa luottaa pankkiin – epäilee ympäristöaktivisteja

Suomalainen luottaa pankinjohtajaan, mutta suhtautuu erittäin epäilevästi ympäristöaktivistiin. Asia käy ilmi Valittujen Palojen laajasta tutkimuksesta, jossa kysyttiin eurooppalaisten luottamusta eri instituutioihin. Suomalaisvastaajista 78 prosenttia pitää pankkia luotettavana. Ympäristöaktivisteihin luottaa vain 25 prosenttia, mikä on vähiten tutkituista Euroopan maista.

Muualla ympäristöaktivistit saavat enemmän kannatusta kuin pankki. Ympäristöaktivisteja vähemmän suomalainen luottaa vain mainontaan.

Pankin ohella Suomessa luotetaan eniten oikeuslaitokseen ja avioliittoon. Suomen ulkopuolella oikeuslaitos saa tuplasti pienemmän kannatuksen.

Myös virkamiehiin ja kirkkoon Suomessa luotetaan selvästi enemmän kuin Euroopassa keskimäärin. Televisiota ja radiota pidetään luotettavampana kuin lehdistöä.

Valittujen Palojen Luotetuin merkki -tutkimuksessa oli mukana 14 instituutiota. Siihen vastasi yli 33 000 ihmistä 16 maasta. Suomesta vastaajia oli 3 000. Virhemarginaali on alle kaksi prosenttiyksikköä.

TS–STT