Uutiset

Norjan terrori-iskujen oikeudenkäynti pidetään suljetuin ovin

Oikeus on päättänyt, että Norjan terrori-iskut tunnustaneen Anders Behring Breivikin oikeudenkäynti pidetään suljetuin ovin eikä mediaa ja yleisöä päästetä paikalle.

Norjan television mukaan viranomaiset pelkäsivät, että ampuja yrittäisi oikeudenkäynnissä lähettää salaviestejä mahdollisille apureilleen. Behring Breivik itse olisi halunnut oikeusistunnon avoimeksi, jotta hän olisi voinut kertoa motiiveistaan.

Istunto alkaa kello 14 Suomen aikaa.

Behring Breivik on tunnustanut tehneensä iskut Oslon keskustaan ja Utöyan leirisaarelle viime perjantaina. Niissä on kuollut ainakin 93 ihmistä. Tekijä on pyytänyt, että oikeudenkäynti pidettäisiin avoimin ovin. Behring Breivik haluaa kertoa motiiveistaan, kertoo hänen asianajajansa. Poliisi sen sijaan toivoi oikeudenkäyntiä suljetuin ovin.

Behring Breivik on esittänyt asianajajansa välityksellä myös toisen toiveen: hän haluaa esiintyä oikeuden edessä univormu yllään. Asianajaja sanoi Norjan yleisradiolle, ettei tiedä, millaista univormua murhista epäilty suunnittelee käyttävänsä.

Norjan lain mukaan rikoksesta epäilty voidaan vangita tavallisesti kahdeksi viikoksi, mutta aikaa on mahdollista monimutkaisissa tapauksissa pidentää jopa vuoteen.

TS–STT