Uutiset

Metsien hyönteistuhot näyttävät pelättyä pienemmiltä

Metsien hyönteistuhot vaikuttaisivat jäävän pelättyä pienemmiksi. Metsäntutkimuslaitoksesta kerrotaan, että vielä ei ole tiedossa laajoja hyönteistuhoja. Myöskään hyönteisiä ei ole massoittain seurantakohteissa. – Kaiken kaikkiaan tämä kesä on ollut kohtuullisen normaali kesä hyönteisille, kertoo tutkija Antti Pouttu.

Keväällä kerrottiin hyönteistuhojen uhkaavan etenkin viime kesän myrskyjen vaurioittamissa metsissä. Monet tuhohyönteiset lisääntyvät esimerkiksi tuulen kaatamissa puissa.

Ötökkälain alaiset puut ja puupinot on syytä korjata pian, jotta hyönteiset eivät pääse leviämään. Lain takaraja on valtaosassa maata elokuun alussa, ja Pohjois-Suomessa elokuun puolessavälissä.

Ötökkälakiin on tulossa muutoksia. Metsätuholakityöryhmä pohtii parhaillaan muun muassa sitä, miten hyönteisten parveilun aikaistuminen otetaan huomioon lainsäädännössä.

Työryhmässä mukana oleva Antti Pouttu kertoo, että todennäköisesti aikaistetaan päivämääriä, joihin mennessä puutavara on viimeistään korjattava tai vaihtoehtoisesti kuorittava.