Uutiset

Oikeusministeri: Nuorisoleirin ampuja on norjalainen

Räjähdys sattui korttelissa, jossa sijaitsee hallitusrakennuksia, muun muassa pääministerin kanslia.
Räjähdys sattui korttelissa, jossa sijaitsee hallitusrakennuksia, muun muassa pääministerin kanslia.

Norjassa työväenpuolueen nuorisoleirin ampuja on norjalainen, vahvistaa maan oikeusministeri Knut Storberget. Storberget ilmoitti asian yhteisessä tiedotustilaisuudessa pääministeri Jens Stoltenbergin kanssa. Pääministeri Stoltenberg sanoi, että ampumisen ja Oslon pommi-iskun syylliset löydetään ja pannaan vastuuseen. Hän myös vakuutti, ettei Norja aio iskujen takia muuttaa linjaansa. Stoltenbergin mukaan Norjaa ei voi ampua tai pommittaa hiljaiseksi eikä pelotella.

Norjan poliisi pidätti miehen aiemminperjantaina. Häntä epäillään nuorten surmaamisen lisäksi osallisuudesta Oslon pommi-iskuun. Poliisi kertoi jo aiemmin, että pommi-iskulla ja ampumisella oli yhteys. Poliisi epäilee nyt, että kysymys on kansainvälisen terrorismin sijaan paikallisesta tyytymättömyydestä vallitsevaan poliittiseen järjestelmään.

Oslon hallituskorttelia iltapäivällä ravistelleessa pommi-iskussa kuoli ainakin seitsemän ihmistä ja loukkaantui useita.

Työväenpuolueen nuorisoleirillä ampuja surmasi poliisin mukaan ainakin yhdeksän tai kymmenen ihmistä ja haavoitti useita. Tiedot tapahtumista Oslon lähellä sijaitsevassa saaressa ovat edelleen ristiriitaisia, koska silminnäkijät kertoivat jopa 30 kuolleesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tämä on erittäin vakavaa. On aina dramaattista, kun tällaista tapahtuu, olipa siihen varauduttu miten hyvin tahansa, pääministeri Jens Stoltenberg kommentoi puhelimitse Norjan TV 2:lle. Hän ei kertonut olinpaikkaansa turvallisuussyistä.

Pommi vaurioitti pahoin useita hallintorakennuksia, joissa sijaitsevat muun muassa pääministerin kanslia, oikeus- ja öljyministeriöt sekä korkein oikeus. Stoltenberg ei ollut paikalla tapahtumahetkellä. Myös muut ministerit ovat turvassa.

Silminnäkijöiden mukaan räjähdyspaikka näytti sotatoimialueelta. Ikkunat olivat säpäleinä korttelien matkalta, kadut täynnä romua ja vertavuotavia ihmisiä harhaili ympäriinsä.

Suomen Oslon-suurlähetystön tietoon ei ole tullut tietoa, että uhrien joukossa olisi suomalaisia.

TS–STT