Uutiset

Brittitutkimus: Pitkillä ihmisillä suurempi riski sairastua syöpään

Pitkillä ihmisillä on normaalipituisia suurempi riski sairastua syöpään, selviää tuoreesta brittitutkimuksesta. Jokaista noin kymmentä lisäsenttiä kohden syövän todennäköisyys kasvaa kuudellatoista prosentilla.

Vaikka tutkijat selvittivät vain naisten syöpätapauksia, samantapaisia tuloksia on saatu myös miesten kohdalla. Aiemmissa tutkimuksissa pituuden roolia on selvitetty vain rinta- ja kivessyöpien osalta, mutta nyt tehty tutkimus osoittaa, että pituudella on merkitystä myös muiden syöpätyyppien kehittymisessä.

Tutkimuksen johtaja, Oxfordin yliopiston tohtori Jane Green huomauttaa, että löytö saattaa helpottaa syövän syntymekanismien selvitystä.

– Se, että pituudella näyttäisi olevan yhteys syöpäriskiin niin monen erilaisen syövän ja erilaisten ihmisten kohdalla, viittaa siihen, että taustalla saattaa olla yksinkertainen ja yhteinen mekanismi. Se saattaa aktivoitua jo varhaisessa vaiheessa, kun ihmiset vielä kasvavat, Green kommentoi brittilehti

The Telegraphille.

Tutkijoiden mukaan pituuden ja syövän yhteyttä saattaa tosin selittää sekin, että pidemmillä ihmisillä on enemmän soluja, joten solumuutokset ovat yksinkertaisesti vain todennäköisempiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Euroopassa ihmisten pituus on kasvanut 1900-luvun aikana noin sentillä per vuosikymmenen. Nyt tehty tutkimus viittaisi siihen, että pituuskasvu voisi selittää myös syöpätapausten määrän nousun. Viime vuosisadan aikana tapaukset ovat lisääntyneet noin 10–15 prosentilla.

Tutkimuksessa mukana olleiden naisten pituus vaihteli alle 155 sentistä yli 175 senttiin. Green muistuttaa, ettei pitkien ihmisten tarvitse kuitenkaan olla huolissaan tuloksista.

– Ihmiset eivät tietenkään voi muuttaa pituuttaan. Ja pituus on puolestaan yhdistetty muiden sairauksien, kuten sydänsairauksien, pienempään riskiin, Green lohduttaa.

Greenin tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä

The Lancet Oncologyssa
. Tutkijat selvittivät pituuden ja syövän yhteyttä 97 000 tapauksessa, ja kaiken kaikkiaan tutkimuksessa oli mukana 1,3 miljoonaa keski-ikäistä naista vuosien 1996 ja 2001 välillä.