Talous

Markkinat hurrasivat Kreikka-esitykselle

Euro vahvistui tuntuvasti, Euroopan osakemarkkinat kääntyivät nousuun ja kriisimaiden lainojen korot laskivat, kun tiedot Kreikan tukipaketista vuotivat julkisuuteen kesken euromaiden huippukokouksen. – Se osoittaa todella yhdennentoista hetken johtajuutta, suitsutti finanssikonserni Nordean pääanalyytikko Niels From.

Investointipankki JP Morganin ekonomisti David Mackie oli varovaisempi. Hänen mukaansa avainkysymys on, riittävätkö toimet estämään Kreikan kriisin leviämisen muihin maihin. Uhan alla on erityisesti Italia.

Euro kävi Yhdysvaltain dollaria vastaan korkeimmillaan yli 1,44 dollarissa. Euroopan pankkien osakekursseja mittaava Stoxx European banking -indeksi nousi 4,5 prosenttia.

Kreikan kymmenen vuoden viitelainaa vaihdettiin 16,64 prosentin tuotolla, kun korko alkuviikosta kävi korkeimmillaan 18,50 prosentissa. Myös Irlannin, Portugalin ja Italian vastaavat korot laskivat. Korkojen lasku merkitsee sitä, että sijoittajien mielestä niihin liittyvät riskit ovat pienentyneet. Korot ovat silti erittäin korkealla.

TS–STT