Uutiset

Suomi myönsi viisumin etsintäkuulutetulle KGB-everstille

Suomen ulkoministeriö on myöntänyt Schengen-viisumin KGB:n entiselle everstille Mihail Golovatoville, josta Liettua on antanut eurooppalaisen pidätysmääräyksen. Asiasta kertovat muun muassa Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi sekä Itävallan valtalehti Die Presse. Golovatovia syytetään osallisuudesta veritekoihin Liettuan pääkaupungissa Vilnassa vuonna 1991.

Tapaus Golovatovista on kohuttu Liettuassa, Latviassa, Virossa ja Itävallassa jo jonkin aikaa. Itävallan viranomaiset nimittäin pidättivät Golovatovin Wienin lentokentällä 14.7., mutta vapauttivat hänet muutamaa tuntia myöhemmin. Lehtitietojen mukaan Venäjä painosti Itävaltaa vapauttamaan Golovatovin.

Itävalta on joutunut tapauksen johdosta Liettuan ja muiden Baltian maiden kritiikin kohteeksi.

Itävaltalainen valtalehti Die Presse ihmetteleekin artikkelissaan 19. heinäkuuta, miksi Baltian maat eivät arvostele Itävallan sijaan Suomea: ”Wienissä ihmetellään, miksi vain Itävalta on kritiikin kohde. Golovatovin Schengen-viisumi on nimittäin myönnetty Suomessa. Sen lisäksi Golovatov on matkustellut myös Tshekeissä ja Kyproksella.”