Uutiset

Katainen: Ei lainaa ilman vakuuksia

Euroalueen markkinatilanne on pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan erittäin vaarallinen. Siitä kertoo muun muassa useiden maiden valtionlainojen korkojen nousu.

Huomisessa EU-huippukokouksessa Brysselissä on hänen mukaansa saatava aikaan päätöksiä Kreikasta, jotta kriisin paheneminen entisestään voidaan välttää. Kriisin tartuntavaara muihin maihin on Kataisen mukaan suuri.

Suomi pitää yhä kiinni vaatimuksestaan saada Kreikalta vakuuksia. Muutoin Suomi ei osallistu Kreikalle suunniteltuun lisälainaohjelmaan.

Katainen kommentoi euroalueen tilannetta oltuaan tänään eduskunnan suuren valiokunnan kuultavana. Yli kolme tuntia istunut valiokunta antoi lopulta Kataiselle neuvotteluvaltuudet huomiseen kokoukseen.

Valiokunnan perussuomalaiset ja keskustalaiset edustajat jättivät eriävän mielipiteensä. Heidän mielestään Kreikan lisärahoittaminen ei ratkaise ongelmia. Perussuomalaisten mielestä Kreikan vaihtoehtona on joko euroalueesta irtautuminen ja valuutan devalvointi tai velkasaneeraus. Keskusta ei tukenut valtakirjan antamista Kataiselle, koska kokouksen sisällöstä tiedetään vähän.