Uutiset

Homeopaatit neuvovat jättämään lapset rokottamatta

Homeopaatit suhtautuvat erittäin negatiivisesti lasten rokottamiseen. Turun Sanomat lähetti valehenkilöllisyyden kautta sähköpostia 94 homeopaatille ja kysyi heiltä, kannattaako lasta rokottaa neuvolassa. 47:stä kantansa ilmaisseesta homeopaatista ainoastaan viisi suositteli lapsen rokottamista, ja heistäkin kaksi varauksellisesti.

Kaikkiaan 11 homeopaattia neuvoi enemmän tai vähemmän suoraan jättämään lapsen rokottamatta. Syiksi mainittiin muun muassa rokotteiden haitallisuus, homeopaattisten valmisteiden tehokkuus sekä tautien sairastamisen luonnollisuus ja hyöty immuniteetille.

Niistäkin homeopaateista, jotka eivät suoraan ottaneet kantaa suuntaan tai toiseen, moni kehotti lykkäämään rokottamista. Ensimmäiset rokotukset kehotettiin ottamaan vuoden, kahden tai jopa vasta kuuden vanhana. Nykyisin rokotukset aloitetaan jo muutaman kuukauden iässä rotavirusrokotteella.

Rokotuksia vastustavien homeopaattien näkemys edustaa kuitenkin pientä vähemmistöä, sillä vuonna 2007 syntyneistä lapsista yli 96 prosenttia on saanut kaikki kansallisen rokotusohjelman piikit.

Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, jos sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian yhteys saa vanhemmat karttamaan rokotuksia. Merkkejä rokotuspelon lisääntymisestä on ollut, ja sillä voi olla vakavia seurauksia.

– Jos aiemmin rokotuksiin luottaneet vanhemmat jättävät lapsensa rokottamatta, se voi pahimmassa tapauksessa johtaa sairastumisiin ja kuolemiin, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokoteturvallisuuslääkäri Hanna Nohynek.

LUE LISÄÄ MAANANTAIN TURUN SANOMISTA