Talous

Vakuutus kattaa murto-osan ydinvoimaturman kuluista

Ydinvoimaloiden maksettaviksi lankeavat korvaukset kattaisivat vain pienen osan mahdollisen ydinturman aiheuttamista vahingoista. Eduskunnan hyväksymä uusi ydinvastuulaki nostaa ydinvoimalan haltijan vastuuvakuutuksen nykyisestä 200 miljoonasta 700 miljoonaan euroon. Tämän päälle tulee vielä 150 miljoonan vakuutus kansainvälisiltä korvausyhtiöiltä.

Vaikka korvaussummat yli kaksinkertaistuvat, ovat ne mitättömän pieniä verrattuna ison ydinvoimaturman kustannuksiin. Pelkästään Fukushiman ydinvoimalan puhdistamisen ja jälkihoidon on arvioitu maksavan noin yhdeksän miljardia euroa, minkä päälle tulevat kaikki muut kulut.

Uudessa laissa ydinvoimayhtiöille on tulossa rajoittamaton korvausvastuu onnettomuustilanteissa. Tämä tarkoittaa sitä, että yhtiöiden on maksettava itse se osuus, jota vakuutusyhtiöt eivät korvaa. Käytännössä vastuu ei kuitenkaan toteudu, sillä ydinvoimayhtiön varat eivät riittäisi korvaamaan kuin murto-osan suuronnettomuuden aiheuttamista vahingoista. Viime kädessä maksumiehen rooli jäisi valtiolle eli veronmaksajille.

Eurooppalaiset ydinvoimamaat ovat pitkään yrittäneet sopia yhteisestä korvausjärjestelmästä. Jo vuosia sitten 15 maata sopi alustavasti ydinvastuun laajentamisesta, mutta tämä Pariisin yleissopimuksen täydennyksenä tunnettu sopimus on jäänyt hurskaaksi toiveeksi.

Sopimuksen hyväksyntä on tyssännyt vakuutusyhtiöiden haluttomuuteen. Yhtiöt eivät halua tehdä sopimuksen mukaisia sopimuksia. Vakuutusyhtiöitä närästää kanneaikojen pidennys 30 vuoteen.

LUE LISÄÄ LAUANTAIN TURUN SANOMISTA