Uutiset

Yhä useampi tulee hoitamaan omaistaan toiselta paikkakunnalta

 Useat hoitavat läheistään. TS/Marttiina Sairanen.
Useat hoitavat läheistään. TS/Marttiina Sairanen.

Omaishoito on viime vuosina muuttunut; yhä useampi omaishoitaja pitää huolta toisella paikkakunnalla asuvasta vanhemmastaan. Tuoreen kirjan mukaan tyypillisesti tällainen etäomaishoitaja asuu ja käy työssä muulla paikkakunnalla kuin ikääntynyt vanhempansa.

Omaishoidon tukea saa Suomessa alle 40 000 ihmistä, vaikka läheisistään päivittäin huolta pitäviä on arviolta noin 300 000.

Omaishoitajat ja läheiset -liiton mukaan omaishoitaja on usein 50–64-vuotias nainen, joka asuu suuressa kaupungissa. Omaishoitajina olevat miehet ovat usein eläkkeellä ja pitävät huolta sairaasta vaimostaan. Omaishoitajien joukossa on myös nuoria, jotka huolehtivat isovanhemmistaan.

Perheen elämään omaishoito voi tulla monta eri kautta. Omaishoito voi alkaa, jos esimerkiksi perheeseen syntyy vammainen lapsi tai perheenjäsen joutuu onnettomuuteen eikä selviä enää itsenäisesti.

Muutaman vuoden takaisen Omaishoitotutkimuksen mukaan suurin osa läheisiään arjessa auttavista ei ole ajatellut olevansa omaishoitaja. Tämän tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen auttaa läheistään, jolla on vaikeuksia selvitä yksin arjesta.

Lääkäriseura Duodecimin kirja Omaishoidosta julkaistiin tänään.