Talous

Leipä loppuu 40 Vaasan Turun työntekijältä

Leipomokonserni Vaasan lopettaa Turun leipomon.
Leipomokonserni Vaasan lopettaa Turun leipomon.

Leipomokonserni Vaasan lopettaa Turun leipomon. Työpaikka häviää yhteensä 40 henkilöltä Turun Iso-Heikkilän leipomosta. Maaliskuun alussa loppuneet yt-neuvottelut koskivat Turun lisäksi Espoon, Vantaan, Tampereen, Seinäjoen, Kuusankosken, Rovaniemen ja Kiimingin leipomoiden sekä Kotkan tehtaan leipomotuotannon työntekijöitä ja toimihenkilöitä.

Yhteensä Vaasan leipomotuotteiden valmistuksesta häviää 66 työpaikkaa. Alunperin vähennystarpeeksi ilmoitettiin 96 työpaikkaa. Ainoastaan Turussa tuotanto lopetetaan kokonaan, muissa toimipisteissä on vähennyksiä ja supistuksia.

– Turun tuotannon lopettamiseen vaikuttivat useat eri syyt, muun muassa se, että Turussa konekanta on vanhimmasta päästä ja siihen olisi pitänyt investoida lähitulevaisuudessa voimakkaasti, kertoo johtaja Juri Jolkkonen Vaasan Tuoreet leipomotuotteet- tuoteryhmästä.

Jolkkosen mukaan Turusta irtisanottujen on mahdollista työllistyä Vaasan muissa toimipisteissä, jos niissä avautuu vapaita paikkoja. Tällä hetkellä niitä ei kuitenkaan ole.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viimeiset leivät juhannuksena

Viimeiset leivät leivotaan Turun toimipisteessä juhannuksen aikoihin. Jolkkonen ei halua kommentoida sitä, mihin käyttöön kiinteistö tulee sen jälkeen.

Vaasan perustelee tuotannon supistamista leipämarkkinoilla tapahtuneilla muutoksilla.

– Leivän kuluttajakäyttäytymisessä on viimeisen vuoden aikana tapahtunut muutoksia, jotka ovat johtaneet leipämarkkinan pienenemiseen. Leivän kokonaiskysyntä on laskenut, kustannukset nousseet ja kovan kilpailun vuoksi olemme pystyneet viemään kustannusnousut kuluttajahintoihin vain osittain, Jolkkonen sanoo.

– Joudumme sopeuttamaan liiketoimintaamme vastataksemme leipämarkkinassa tapahtuviin muutoksiin sekä turvataksemme kilpailukykymme myös tulevaisuudessa.

Jolkkosen mukaan tilanne ei helpota jatkossakaan. Esimerkiksi viljan hinnan arvioidaan nousevan tänä vuonna jopa kymmeniä prosentteja.

Leivän kulutus laski viime vuonna Suomessa ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Myynti laski vajaat kolme prosenttia. Yksi selitys kulutuksen laskulle on, että taantuman aikana leipä käytetään tarkemmin loppuun.

Lukuisia yt-neuvotteluja

Vaasan on käynyt lukuisat yt-neuvottelut viime vuosina. Konserni muun muassa lopetti Turun Mälikkälän leipomonsa kesällä 2009. Leipomon 34 työntekijälle pyrittiin tuolloin järjestämään töitä konsernin muista yksiköistä.

Marraskuussa 2010 Vaasan irtisanoi 23 henkilöä Liperin yksiköstä, marraskuussa 2009 45 henkilöä Kotkasta ja lokakuussa 2009 34 henkilöä, joista viisi Turusta.

Vaasan-konserni on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista leipomoalan toimijoista. Vaasan on maailman suurin hapankorppujen ja toiseksi suurin näkkileivän valmistaja.