Uutiset

Libyassa sisällissodan uhka

Saif al-Islam Gaddafi
Saif al-Islam Gaddafi

Libyan pääkaupungin Tripolin keskustassa oli lauantaina aavemaisen hiljaista. Useimmat asukkaista pysyttelivät kotona, mutta päiväsaikaan jotkut uskaltautuivat hetkeksi ulos ostamaan ruokaa ja polttoainetta. Huoltoasemille muodostui paikoin pitkiä jonoja. Uutistoimisto AFP:n haastatteleman kaupunkilaisen mukaan Tripoli näytti olevan edelleen Muammar Gaddafin hallinnassa. Turvallisuusjoukot partioivat kaduilla panssariajoneuvoilla.

Missään ei kuitenkaan näkynyt Gaddafin afrikkalaisia palkkasotilaita, jotka ovat kylväneet kauhua sitten levottomuuksien puhkeamisen liki kaksi viikkoa sitten.

– Palkkasotilaita ei enää näy. Se on vakava asia, koska nyt tilanne on libyalaiset vastaan libyalaiset, ja vaarana on sisällissota, kertoi nimettömänä pysytellyt silminnäkijä.

Myös Gaddafin poika Saif al-Islam Gaddafi varoitti, että Libyaa uhkaa sisällissota. Hän sanoi al-Arabija-kanavan haastattelussa, että Libyan hallintoa vastustavia mielenosoittajia manipuloidaan ulkomailta. Suurimmassa osassa Libyaa on rauhallista ja tilanne on erinomainen, Gaddafi väitti.

Tripolin köyhät asuinalueet uhmasivat yhä avoimesti Gaddafin hallintoa ja jatkoivat mielenosoituksia. Silminnäkijöiden mukaan turvallisuusjoukot vetäytyivät muun muassa Tajuran kaupunginosasta, missä Gaddafin vastaiset protestit jatkuivat viidettä päivää.

– Gaddafi on Jumalan vihollinen, väkijoukko huusi.

TS–STT