Uutiset

Tutkija: Palestiinalaisalueilla eletään veitsenterällä

Libyan kiehuminen ja koko arabimaailman myllerrys ovat sysänneet hetkeksi syrjään Lähi-idän suuren kuvion eli Israelin ja palestiinalaisten kriisin. Tämä ei tietenkään tarkoita, että tilanne siellä olisi rauhoittunut, päinvastoin.

– Palestiinalaisalueilla ollaan tietysti koko ajan kuin veitsenterällä, kun pelätään että siellä alkaisi samanlainen vyöry kuin muualla arabimaissa, sanoi dosentti Pertti Multanen Helsingin yliopistosta.

Hän huomautti, että palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas yritti äskettäin rauhoittaa tunnelmia ilmoittamalla vielä ennen syksyä pidettävistä vaaleista. Gazaa hallitseva Hamas kuitenkin torjui ajatuksen tuoreeltaan.

– Palestiinalaisten kesken vallitsevaa sisäistä eripuraa ei saada korjattua, jos Hamasia ei saada alun perin mukaan yhteisiin ponnisteluihin.

Rauhanneuvotteluita on entistäkin vaikeampi käydä, koska Yhdysvallat esti veto-oikeudellaan Israelin siirtokuntarakentamisen tuomitsemisen YK:n turvallisuusneuvostossa viime viikonvaihteessa .

– Se oli kyllä viimeinen naula viime syyskuussa alkaneiden rauhanneuvottelujen arkkuun. Tuskin kukaan yrittää näillä näkymin neuvotteluja elvyttää, joten nyt ollaan kyllä enemmän kuin pisteessä nolla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Israel seuraa pelolla tilannetta

– Israelissa arabimaiden myllerrystä seurataan luonnollisesti pelokkaana, mutta tässä kireässä tilanteessa tuskin kenenkään mieleen tulee houkutella presidentti Abbasia neuvottelupöytään.

Hänen mukaansa on vielä aivan liian aikaista spekuloida, miten viime aikojen mullistukset vaikuttavat Israelin ja palestiinalaisten suhteisiin.

– Ei kukaan pysty vielä näkemään, mihin tämä kuohunta johtaa. Tilanne on vielä täysin auki esimerkiksi Egyptissä; kukaan ei tiedä mitä maassa tapahtuu lähikuukausien aikana ja minkälainen hallinto sinne vakiintuu, vai vakiintuuko tilanne ylipäätään.

Koko Pohjois-Afrikan ja arabimaailman kuvio on Multasen mukaan muuttunut viime viikkoina niin perusteellisesti, että ulkomaailma Yhdysvallat mukaan lukien joutuu tutkailemaan tarkasti omia linjauksiaan.

– Selvää on kuitenkin, ettei Israelin ja palestiinalaisten konflikti ole tällä hetkellä ykköshuolena, Multanen summaa.