Uutiset

Kymmenelle kurdille 100 000 euron lasku riehumisesta ruotsinlaivalla

Kymmenen Suomessa asuvaa Irakin kurdia joutuu Ahvenanmaan käräjäoikeuden päätöksellä maksamaan yli 100 000 euron vahingonkorvaukset ruotsinlaivalla viisi vuotta sitten tapahtuneen mellakan takia. Kaikki vastaajat ovat valittaneet tuomiosta, joten se siirtyy Turun hovioikeuden käsiteltäväksi.

Vastaajat tuomittiin 3-6 kuukauden vankeusrangaistuksiin väkivaltaisesta mellakasta ja pahoinpitelyistä. Miehistä kuusi oli tapahtumahetkellä 20–25-vuotiaita, kolme 27-ja yksi 29-vuotias. Vastaajista kahdeksan asuu Tampereella.

Vastaajien yhteisvastuullisesti maksettavaksi kertyi yli 100 000 euroa erilaisia vahingonkorvauksia, joista 30 000 oli Viking-linjan korvauslaskua. Yhden mellakassa loukkaantuneen asianomistajan korvaus oli leikkaushoidosta johtuen lähes 23 000 euroa ja toisen 2 600 euroa. Vastaajat maksavat myös asianomistajien oikeudenkäyntikuluja noin 17 000 euroa.

Vastaajien omia oikeudenkäyntikuluja oli kaikkiaan runsaat 70 000, jotka jäivät valtion maksettavaksi. Vastaajat velvoitettiin maksamaan noin 3 500 euroa todistelusta aiheutuneita kuluja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Irakin Tukholman lähetystössä valtionvaalien äänestysmatkalla olleet kurdit ajautuivat kahinaan joulukuussa 2005 matkustajalaiva Amorellan yökerhossa, mistä joukkotappelu levisi laivan käytäville. Tappeluun osallistui kymmeniä matkustajia ja laivan henkilökuntaa kuuluvia sekä myös kurdeja enemmän kuin päätyi vastaajiksi tuomioistuimeen. Kaikkia osallistuneita ei voitu tunnistaa.

Suurin osa laivalla olleista kurdeista ei kuitenkaan osallistunut mellakkaan, jonka alkusyystä oli erilaisia versioita. Syytteen mukaan tappelu alkoi yöllä kahden jälkeen yökerhon baarista, kun osa kurdeista tanssi ilman paitaa ja naispuolinen baarinpitäjä huomautti heille siitä. Yksi tanssijoista löi naista, jolloin vartija otti hänet kiinni. Kiistaan sotkeutui muita kurdeja, jotka hyökkäsivät henkilökunnan ja sivullisten kimppuun ja tappelu laajeni.

Kurdit rikkoivat laivan sisustusta ja heittivät esineitä, tuoleja ja roskakoreja henkilökunnan ja matkustajien päälle, jolloin kahdeksan henkilöä sai ruhjeita, näistä kaksi pahempia.

Laivalla syntyi nujakan takia ainutlaatuinen tilanne. Aluksen päällikkö joutui herättämään nukkumassa ollutta henkilökuntaa apuun ja alus ajoi Långnäsin laituriin, missä poliisi otti kahdeksan tappelijaa haltuunsa. Kaksi jo putkassa ollutta päätyi Turun poliisin putkaan.

Ahvenanmaan käräjäoikeus istui juttua Turun oikeustalolla, koska Maarianhaminasta ei löytynyt suurelle joukolle kyllin isoa istuntotilaa.

Oikeudessa vastaajat kiistivät syytteet mellakasta katsoen, etteivät he toimineet ryhmänä.

SEPPO SUDENNIEMI