Talous

Yli puolet kaupoista on kokeillut uusia aukioloja

Erikoisliikkeistä yli puolet on tyytymättömiä uusiin aukiolosäädöksiin. Kuva: Lehtikuva
Erikoisliikkeistä yli puolet on tyytymättömiä uusiin aukiolosäädöksiin. Kuva: Lehtikuva

Yli 60 prosenttia vähittäiskaupoista on kokeillut nykyisen aukiololain mahdollistamia uusia aukioloaikoja. Yhdeksän prosenttia on kuitenkin jo palannut takaisin vanhoihin aikoihin.

Aukioloaikoja ovat muuttaneet pääasiassa suuret kauppaliikkeet. Yli viidennes aukioloaikoja muuttaneista yrityksistä on yli sadan työntekijän kauppoja. Aukiolot ennallaan pitäneistä sen sijaan lähes 70 prosenttia on alle 20 hengen kauppoja.

Toissa vuoden lopulla voimaan tullut liikeaikalaki sallii kauppojen sunnuntaiaukiolon ympäri vuoden. Yli 400 neliön myymälät saavat olla auki sunnuntaisin kello 12–18 ja alle 400 neliön myymälät ympäri vuorokauden juhlapyhiä lukuun ottamatta.

Vastaajista puolet on tyytyväisiä uuteen lakiin tai heillä ei ole asiasta mielipidettä, toinen puoli on tyytymätön. Isoissa yrityksissä ollaan selkeästi tyytyväisempiä lakiin kuin pikkukaupoissa. Erikoiskaupoista 44 prosenttia on tyytyväisiä lakiin. Tyytymättömiä on 56 prosenttia. Pääosin tyytymättömyys johtuu ongelmista kauppakeskusten kanssa.

Aukioloaikoja muuttaneista yrityksistä noin viidennes kokee kannattavuutensa parantuneen väljentyneiden aukioloaikojen ansiosta. Yrityksistä vajaa puolet taas kokee kannattavuuden pysyneen ennallaan, ja 34 prosentin mielestä muutos on vähentänyt kannattavuutta.

Tärkeimmät syyt siihen, miksi aukioloaikoja on muutettu, vaikkei niitä ole koettu kannattaviksi, ovat pyrkimys vastata muiden kilpailuun, parempi asiakaspalvelu ja liikepaikan vuokraehdot.

Tulokset selviävät Kaupan liiton marras-joulukuun 2010 aikana tekemästä kyselystä.