Uutiset

Vähätelty oppositiojohtaja nousemassa Irlannin johtoon

Vaaliuurnat sulkeutuvat Irlannissa puoliltaöin Suomen aikaa. Ensimmäisiä ovensuukyselyiden tuloksia odotetaan aikaisintaan huomisaamuksi. Kuva: AFP
Vaaliuurnat sulkeutuvat Irlannissa puoliltaöin Suomen aikaa. Ensimmäisiä ovensuukyselyiden tuloksia odotetaan aikaisintaan huomisaamuksi. Kuva: AFP

Euroopan talouskriisi oli saamassa ensimmäisen poliittisen uhrinsa, kun irlantilaiset äänestivät perjantaina ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Vuosikymmeniä hallinnut Fianna Fail -puolue oli matkalla kohti murskatappiota, ja uudeksi pääministeriksi oli nousemassa opposition Enda Kenny.

Kennyn johtama keskusta-oikeistolainen Fine Gael -puolue oli mittausten mukaan saamassa jopa 80 edustajaa 166-paikkaiseen parlamenttiin. Kennyn todennäköistä nousua pääministeriksi voidaan pitää lähes ihmeenä.

Hänen henkilökohtainen suosionsa on laahannut puolueen kannatuksen perässä, ja vielä viime vuoden loppupuolella häntä pidettiin puolueelleen pelkästään taakkana.

Kennyä on moitittu aiemmin muun muassa teeskentelevästä puhetyylistä ja puutteellisesta asiaosaamisesta.

Kenny jättäytyi avustajiensa kehotuksesta pois ensimmäisestä vaaliväittelystä tv:ssä, koska hänen ei uskottu kykenevän pitämään puoliaan. Kaikkien yllätykseksi hän jo seuraavassa väittelyssä nousi selväksi voittajaksi.

”Vaalit toimivat paineventtiilinä”

Vaikka osa Fine Gaelin suosionkasvusta ropisee Kennyn laariin, on tärkein syy kuitenkin kansalaisten tyytymättömyys pääministeri Brian Cowenin toimintaan talouskriisin hoidossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Ilmassa on kiehuvaa vihaa ja vaalit toimivat paineventtiilinä, totesi politiikan tutkimuksen professori David Farrell. – Mutta ei uusikaan hallitus mitään kuherruskuukautta saa.

Sekä Fine Gael että yksi sen mahdollisista hallituskumppaneista työväenpuolue haluaisivat molemmat neuvotella uudelleen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja EU:n kanssa sovitun 85 miljardin euron tukipaketin. Kumpikin vaatii tukirahojen takaisinmaksulle pienempiä korkoja.

Keskustalaisen Fianna Failin tappio on myös selkeä käänne Irlannin poliittisessa historiassa. Puolue on ollut hallitsevassa asemassa lähes koko Irlannin itsenäisyyden ajan.

– He ovat saamassa hyvän selkäsaunan ja he ansaitsevat sen, sanoi äänestämässä käynyt Brendan Buckley Dublinista.

Käsin suoritettavan ääntenlaskun odotetaan jatkuvan aina sunnuntaihin asti.

TS–STT