Uutiset

Tummaihoisten D-vitamiinin erityistarve puuttuu suosituksista

Uudet  D-vitamiinisuositukset julkaistiin tammikuussa.
Uudet D-vitamiinisuositukset julkaistiin tammikuussa.

Tummaihoisia ei mainita lainkaan uusissa D-vitamiinin saantisuosituksissa, vaikka heillä on selvästi suurempi D-vitamiinin tarve kuin vaaleilla. Farmakologian professori Ilari Paakkari Helsingin yliopistosta sanoo, että tumman ihon teho tuottaa D-vitamiinia on vain noin kolmasosa vaalean ihon tehosta. Tumman ihon lisäksi peittävä vaatetus estää vitamiinin muodostumista iholla auringossa. Ravitsemustieteen dosentti Christel Lamberg-Allardt Helsingin yliopistosta myöntää, että on aiheellinen kysymys, miksi tummaihoisia ei mainita uusissa suosituksissa.

Suomessa asuvat somalialaiset naiset kärsivät D-vitamiinin puutteesta. Lamberg-Allardtin tutkimusryhmän vielä julkaisematon tutkimus paljastaa, että somalialaisilla naisilla D-vitamiinitaso on selvästi suomalaisia alhaisempi.

Lamberg-Allardt on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan työryhmän puheenjohtaja. Työryhmän D-vitamiinisuositukset julkaistiin tammikuussa.

– Suositukset kattavat kaikki väestöryhmät, Lamberg-Allardt huomauttaa.

– Uusia pohjoismaisia saantisuosituksia valmistellaan parhaillaan, ja tummaihoisiin tullaan todennäköisesti kiinnittämään enemmän huomiota.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Professori Paakkari toteaa, että saantisuositukset koskevat vain ”keskiarvoväestöä”. Tummaihoisten lisäksi on lukuisia muita erityisryhmiä, joiden D-vitamiinin tarve voi olla suosituksia suurempi.

Esimerkiksi ylipainoinen ihminen saattaa tarvita enemmän rasvaliukoista D3-vitamiinia kuin hoikka. Myös suolistosairaudet ja kortisonilääkitys voivat lisätä tarvetta.

Lamberg-Allardt rauhoittelee, että tavallisen ihmisen on turha liikaa miettiä omia D-vitamiinitasojaan. Hänen mielestään kaikki voivat huoletta luottaa uusiin suosituksiin.

Paakkarikaan ei suosittele, että ihmiset ryhtyisivät omin päin popsimaan suuria annoksia.

LUE LISÄÄ PERJANTAIN TURUN SANOMISTA