Talous

Matkailu ja sisustaminen kiinnostavat nyt suomalaisia

Suomalaiset aikovat käyttää lähiaikoina rahaa muun muassa sisustamiseen. TS/Natalia Kopkina
Suomalaiset aikovat käyttää lähiaikoina rahaa muun muassa sisustamiseen. TS/Natalia Kopkina

Suomalaiset aikovat käyttää lähiaikoina rahaa etenkin matkailuun, sisustamiseen, kodintekniikkaan ja harrastusvälineiden hankintaan. 18 prosenttia kotitalouksista arvioi ostavansa auton seuraavien kahdentoista kuukauden aikana, ilmenee Tilastokeskuksen barometrista. Kaksi kolmasosaa kuluttajista pitää ajankohtaa edelleen kannattavana lainan ottamiselle. Lainan ottamista suunnittelee 13 prosenttia kotitalouksista.

Asunnon ostoaikeissa on 9,3 prosenttia kotitalouksista eli selvästi useampi kuin vuodenvaihteessa tai vuosi sitten. Asunnon ostoa suunnittelevia kotitalouksia on tuntuvasti keskimääräistä enemmän.

Kuluttajien luottamus talouteen on noussut takaisin viime syksyn korkealle tasolle.

Vahvan luottamuksen rinnalla kuluttajat odottavat inflaation kiihtyvän selvästi. Sen odotetaan nousevan seuraavien kahdentoista kuukauden kuluessa 3,2 prosenttiin. Inflaatio-odotukset ovat tuntuvasti pitkän ajan odotuksia korkeammalla.

Teollisuuden luottamus vahvistui
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kolmella neljäsosalla yrityksistä tuotantokapasiteetti on täydessä käytössä.

– Teollisuuden tuotanto-odotukset kohenivat jonkin verran, ja tuotannon odotetaan vahvistuvan lähikuukausina, kertoo johtava ekonomisti Penna Urrila EK:sta.

Myös tilauskanta on vahvistunut, mutta se jää yhä normaalin alapuolelle.

Palveluyritysten luottamus talouteen on pysynyt korkeana, ja myös rakennusalan luottamus on vahvistunut yli pitkän ajan keskimääräisten odotusten.

Palveluyritysten myynti on jatkanut hyvää kasvua ja odotukset lähikuukausille ovat varsin myönteiset. Rakentamisen tilauskanta on noussut jo lähes tavanomaiseksi.

TS–STT