Talous

Jonoja velkaneuvojille lyhennetään valtion lisärahalla

Valtion lisärahalla pyrintään lyhentämään asiakkaan  jonotusaikaa velkaneuvojan vastaanotolle. Lehtikuva/Martti Kainulainen
Valtion lisärahalla pyrintään lyhentämään asiakkaan jonotusaikaa velkaneuvojan vastaanotolle. Lehtikuva/Martti Kainulainen

Kuntien järjestämään talous- ja velkaneuvontaan on kevään aikana tulossa valtion lisärahaa. Varoja käytetään velkaneuvojien ja avustavan henkilökunnan palkkaamiseen, ja tavoitteena on muun muassa lyhentää asiakkaiden jonotusaikaa velkaneuvojan vastaanotolle. Hallitus päätti viime vuoden neljännessä lisäbudjetissaan osoittaa talous- ja velkaneuvontaan miljoona euroa lisää rahaa.

Kevään aikana jaettavan lisärahan vastaanottajia ovat velkaneuvonta-alueet, joista kuhunkin kuuluu yleensä useita kuntia. Rahat maksetaan Kuluttajavirastosta pääasiassa suoraan velkaneuvonta-alueille valtion aluehallintovirastojen (avi) päätösten mukaan.

Länsi-Suomen alueella on velkaneuvontaan osoitettu runsaan 350 000 euron lisämääräraha.

– Perimmäinen tarkoitus on se, että velkaneuvonnan jonoja päästään lyhentämään, tiivistää tarkastaja Joonas Rinne Lounais-Suomen avista.

Entisen Länsi-Suomen läänin maakunnissa velkaneuvontaan pääsy onnistuu Rinteen mukaan nyt lähes kaikilla paikkakunnilla tavoiteajassa, eli keskimääräinen jonotusaika on enimmillään 60 päivää. Uusien asiakkaiden määrä on viime aikoina laskenut verrattuna vuoteen 2009, jolloin talouden taantuma toi runsaasti lisää ihmisiä velkaneuvojien vastaanotolle ja jonotusajat olivat jopa useita kuukausia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella, joka kattaa Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Kaakkois-Suomen, on kevään aikana lähdössä maksuun runsaat 400 000 euroa lisärahaa talous- ja velkaneuvontaan.

Ylitarkastaja Helena Sundbergin mukaan Etelä-Suomen aluehallintovirastossa tarve lasketaan sen mukaan, kuinka paljon kullakin velkaneuvonta-alueella on ulosotossa varattomiksi todettuja henkilöitä ja niitä, joilla on vähintään neljä maksuhäiriömerkintää. Tällä laskutavalla pyritään arvioimaan lisärahan tarvetta puolueettomasti.

Itä- ja Pohjois-Suomessa talous- ja velkaneuvonnan lisärahat ovat ruuhka-Suomen summia pienempiä. Esimerkiksi Lappiin on tulossa noin 35 000 euroa. Tarvetta kuitenkin on ainakin Rovaniemellä, jossa ylitarkastaja Juha Lämsän mukaan keskimääräinen jonotusaika velkaneuvojalle on yli sata päivää.

TS–STT