Uutiset

Amnesty toivoo nopeaa toimintaa libyalaisten suojelemiseksi

Liikenne Tripolin lentokentälle oli vilkasta, kun eri maat evakuoivat kansalaisiaan Libyasta. Kuva:AFP
Liikenne Tripolin lentokentälle oli vilkasta, kun eri maat evakuoivat kansalaisiaan Libyasta. Kuva:AFP

Kansainvälisen yhteisön nopea toiminta säästäisi ihmishenkiä Libyassa, painottaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. – EU ja YK ovat melko jähmeitä päätöksentekoprosesseissaan, joten huoli siitä, ryhdytäänkö tarvittaviin toimenpiteisiin riittävän nopeasti, on oikeutettu. Kun on olemassa akuutti riski siitä, että ihmisiä tapetaan koko ajan, pitäisi huolet maahanmuutosta tai öljystä siirtää tulevaisuuteen, painottaa ihmisoikeustyön johtaja Päivi Mattila.

– YK:n ja sen turvallisuusneuvoston tulisi ottaa aivan keskeinen rooli jatkossa, Libyan tapahtumista pitäisi mahdollisimman nopeasti tehdä riippumaton tutkimus ja kansainvälinen aseiden vientikielto Libyaan olisi välittömästi langetettava, Mattila luettelee.

Mattilan mukaan arabimaiden tapahtumat osoittavat jo nyt kansalaisyhteiskunnan ja kansalaisten järjestäytymisen voiman.

– Kaikenlainen osallistumien demokraattiseen toimintaan kannattaa, Mattila toteaa.

Italia ennakoi turvapaikanhakijoiden vyöryä
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jo nykyään kymmenettuhannet ihmiset yrittävät vuosittain päästä Tunisian ja Libyan kautta Italiaan.

Etelä-Euroopan valtioiden sisäministerit pohtivat yhteisiä toimia Pohjois-Afrikan levottomuuksien takia. Neuvotteluita käydään Italian, Kyproksen, Ranskan, Kreikan, Maltan ja Espanjan kesken.

Tunisian Punainen Puolikuu -järjestö kertoo pelkäävänsä, että Libyasta lähtee ”katastrofaalinen” pakolaistulva Tunisiaan. Viime päivien aikana Tunisiaan on saapunut jo lähes 6 000 libyalaista.

TS–STT