Uutiset

Eloonjääneiden etsintä jatkuu Uuden-Seelannin järistysalueella

Järistyksen runtelemaan Christchurchin kaupunkiin on julistettu hätätila. Kuva: AFP/Skynews
Järistyksen runtelemaan Christchurchin kaupunkiin on julistettu hätätila. Kuva: AFP/Skynews

Uudessa-Seelannissa pelastustyöt jatkuvat voimakkaan maanjäristyksen jäljiltä. Romahtaneissa rakennuksissa pelätään olevan loukussa vielä jopa satakunta ihmistä. Ainakin 65 ihmistä on kuollut.

Voimakkuudeltaan 6,3 magnitudin järistys iski Christchurchin kaupunkiin yhden aikaan iltapäivällä paikallista aikaa. Monet jäivät loukkuun työpaikoilleen.

– Olen pöydän alla, katto on romahtanut pöydälle. Minulla ei ole vettä tai ruokaa, vuodan verta, kertoi toimistorakennukseen loukkuun jäänyt nainen puhelimessa televisiouutisille.

Sadat poliisit ja sotilaat etsivät eloonjääneitä yön pimeydessä. Christchurchiin on matkalla pelastusryhmiä myös Australiasta ja Yhdysvalloista.

Pelastustöitä ovat vaikeuttaneet useat jälkijäristykset. Christchurchissa on myös syttynyt useita tulipaloja ja teitä on romahtanut.

– Tämä saattaa olla maamme historian synkin päivä, sanoi pääministeri John Key, joka on lähtöisin Christchurchista.

Christchurchin pormestari Bob Parker kuvaili näkymiä kaupungissa sotatantereeksi.

Christchurchissa tapahtui raju järistys edellisen kerran syksyllä viisi kuukautta sitten. Tuhot olivat tuolloin suuret, mutta kukaan ei kuollut.

Noin 400 000 asukkaan Christchurch on Uuden-Seelannin toiseksi suurin kaupunki.

Uuden-Seelannin järistysalueella on Suomen Australian-suurlähetystön mukaan joitain kymmeniä suomalaisia. Lähetystön tiedossa olevien suomalaisten lisäksi Uudessa-Seelannissa voi olla reppumatkailijoita, joiden liikkeistä ei ole tietoa.

Suomella ei ole suurlähetystöä Uudessa-Seelannissa, vaan asioita hoitaa Suomen Australian-lähetystö Canberrassa.

TS–STT