Uutiset

Gaddafi yhä Libyassa, Tripolin ilmatila suljettu

Libyan johtaja Muammar Gaddafi on yhä Libyassa. Asiasta kertoo varaulkoministeri Khaled Kayem Libyan televisiossa.

Britannian ulkoministerin mukaan Gaddafi olisi saattanut lähteä Libyasta Venezuelaan. Venezuelan ulkoministeri kuitenkin kiisti tiedon.

Uutistoimisto AFP:n mukaan pääkaupunki Tripolin ilmatila on suljettu hetki sitten. Tämän vuoksi ulkomaiden kansalaisten evakuoiminen lentokoneilla ei onnistu.

Egyptin armeijan mukaan Libyan rajavartijat taas ovat lähteneet pois maiden väliseltä rajalta. Vahvistamattomien tietojen mukaan rajaa vartioisi tällä hetkellä joukko paikallishallinnon edustajia.

Arvovaltainen uskonoppinut Jussif al-Qaradawi kehottaa Libyan armeijaa surmaamaan Gaddafin. Sunnimuslimi al-Qaradawi on Egyptin kansannousuun osallistuneen Muslimiveljeskunnan hengellinen johtaja. Hän on tunnettu arabimaailmassa rajuista lausunnoistaan.

Libya puuttui maanantaina kovin ottein hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin maan pääkaupungissa Tripolissa. Al-Jazeera-television mukaan ilmavoimien taistelukoneet pommittivat pääkaupunkia. Tieto perustui silminnäkijälausuntoihin. – Se, mitä näemme, on käsittämätöntä, sanoi tripolilainen Adel Mohamed Saleh Al-Jazeeralle. – Sotilaskoneet ja helikopterit pommittavat valikoimatta aluetta toisensa perään. Kuolleita on paljon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valtion television mukaan turvallisuusjoukot olivat aloittaneet operaation ”terroristien pesäpaikkoja” vastaan, minkä seurauksena useita ihmisiä oli kuollut. Myös puhelinyhteydet Libyaan oli tiettävästi katkaistu.

Aiemmin televisiossa esiintynyt Libyan johtajan Muammar Gaddafin poika Saif al-Islam Gaddafi uhosi, että mielenosoitukset tukahdutetaan tarvittaessa kovin ottein. Gaddafi itse pysyi edelleen hiljaa ja hänen huhuttiin jopa poistuneen maasta.

Sotilaskoneiden hyökkäys mielenosoittajia vastaan tietää loppua Gaddafille, arvioi Lähi-idän asiantuntija Julien Barnes-Dacey.

– Nämä näyttävät viimeisiltä, epätoivoisilta teoilta. Miten muka voisi selvitä siitä, että pommittaa omaa pääkaupunkiaan? hän pohti.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon kertoi olleensa Gaddafiin yhteydessä ja vaatineensa loppua väkivaltaisuuksille. Libyan YK-edustusto ilmoitti puolestaan, ettei se enää katso edustavansa Gaddafia vaan Libyan kansaa.

Libyan itäosista alkaneet levottomuudet levisivät pääkaupunkiin maanantaina. Mielenosoittajat hyökkäsivät muun muassa valtion tiedotusvälineitä vastaan ja sytyttivät tuleen parlamenttirakennuksen. Myös poliisiasemat joutuivat hyökkäysten kohteeksi.

Muualla maassa useiden kaupunkien kerrottiin olevan mielenosoittajien hallussa. Levottomuuksissa on eri lähteiden mukaan kuollut 200–400 ihmistä.

Libya on nyt sisällissodan partaalla, arvioi osa asiantuntijoista. Qatarilaisen tutkimusjohtajan Shadi Hamidin mukaan sota on mahdollinen, koska hallitus on menettänyt otteensa osista Libyaa.

– Luulen, että tästä tulee paljon kaoottisempaa kuin mitä näimme Egyptissä tai Tunisiassa, arvioi puolestaan Pohjois-Afrikan-asiantuntija Geoff Porter.

– Gaddafilla ja hänen pojillaan ei ole paikkaa minne mennä. Siksi he taistelevat.

TS–STT–AFP