Uutiset

Kiviniemi ja energiapomot eri mieltä puun riittävyydestä

Pääministeri Mari Kiviniemi ei näe syytä epäillä, että puun polton tuki valuisi ulkomaiselle puulle.
Pääministeri Mari Kiviniemi ei näe syytä epäillä, että puun polton tuki valuisi ulkomaiselle puulle.

Suomeen saattaa tulevina vuosina syntyä useita monipolttoainelaitoksia, kun hiilidioksidipäästöjä ja fossiilisten polttoaineiden käyttöä vähennetään. Työ- ja elinkeinoministeriön parhaillaan valmistelema tuki lisäisi tuntuvasti puun polttoa nykyisissä kivihiilivoimaloissa. VTT saa lähiviikkoina valmiiksi selvityksen kivihiilen korvaamisesta biomassalla. Uusi tukipaketti sorvataan sen pohjalta.

Pelkästään Naantaliin suunniteltu monipolttoainelaitos kuluttaisi helposti kaiken Varsinais-Suomesta vuosittain korjatun energiapuun.

Pääministeri Mari Kiviniemi ei ole huolissaan puuvarantojen ehtymisestä.

– Kyllä on ihan selvästi osoitettu, että meillä puuta riittää. Sitä jää käyttämättä. Totta kai pitää huolehtia siitä, että kuitupuu menee jalostettavaksi ja risut poltettavaksi, Kiviniemi sanoo.

Fortumin Heat-divisioonan Suomen maajohtaja Jouni Haikarainen epäilee, riittääkö bioraaka-ainetta suuren kapasiteetin tarpeisiin.

– Logistiikka asettaa isoja haasteita, puun saatavuuden alueelliset rajat tulevat vastaan. Kaikille sitä kotimaista puuta ei ainakaan riitä, Haikarainen toteaa.

– Rannikkopaikkakunnilla biopolttoaineita kannattaa hankkia myös ulkomailta, sanoo toimitusjohtaja Mikko Rönnholm Turun Seudun Maakaasu ja Energiantuotanto Oy:sta.

Kiviniemen mukaan ei ole syytä epäillä, että puun polttamista tukemalla tuki valuisi ulkomaiselle puulle.

– On vaikea nähdä, että tuontipuu olisi keskeinen raaka-aine poltettaessa. Kuten sanoin, meillä puuta riittää.

LUE LISÄÄ MAANANTAIN TURUN SANOMISTA