Uutiset

Perhepäivähoito vaikeuksissa työvoimapulan takia

Soittohetki päivähoidon lomassa. Perhepäivähoitaja Sari Vuokila musisoi Viivin (vas.) ja Hildan kanssa.
Soittohetki päivähoidon lomassa. Perhepäivähoitaja Sari Vuokila musisoi Viivin (vas.) ja Hildan kanssa.

Kunnallinen perhepäivähoito on kysytty palvelu lapsiperheiden keskuudessa, mutta työntekijäpula uhkaa toiminnan tulevaisuutta. Turun seudun kunnissa on tavallista, että eläkkeelle siirtyvän perhepäivähoitajan tilalle ei löydykään uutta työntekijää.

Turun varhaiskasvatuksen tulosaluejohtajan Raili Kosken mukaan kyse on valtakunnallisesta ilmiöstä.

– Tätä työtä ei ehkä koeta arvostetuksi. Katsotaan, ettei se ole oikeaa työtä, kun hoitaa lapsia kotona.

Alan tulotasokaan ei välttämättä houkuttele. Kunnallisen perhepäivähoitajan peruspalkka vaihtelee Turun seudulla vajaasta 1 500 eurosta vajaaseen 1 600 euroon kuukaudessa.

Perhepäivähoitajien asemaan tuli parannus vuodenvaihteessa, jolloin ala tuli työaikalain piiriin. Viikoittainen työaika lyhenee 43 tunnista ja 15 minuutista 40 tuntiin. Siirtymäkauden takia muutos kuitenkin tapahtuu aikaisintaan ensi syksynä.

Pelkästään Turussa perhepäivähoidossa olevien lasten määrä on pudonnut 450:een eli noin puoleen siitä, mitä se oli vielä kymmenen vuotta sitten.

Perhepäivähoitajien määrä on laskussa samaa tahtia. Esimerkiksi Raisiossa on nyt 72 perhepäivähoitajaa, kun kymmenen vuotta sitten hoitajia oli toistasataa.

Vuosien varrella perhepäivähoitajan työn arvostusta on yritetty kohentaa oman ammattitutkinnon avulla.

Naantalin vs. päivähoidonohjaajan Riitta Sainion mukaan tämän päivän perhepäivähoitajat ovat koulutettuja varhaiskasvatusalan ammattilaisia. Sainion mielestä perhepäivähoidon kodinomaisuus tekee siitä erityisesti pienille lapsille soveltuvan.

LUE LISÄÄ SUNNUNTAIN TURUN SANOMISTA